Για διαλυτικές καταστάσεις στο Νοσοκομείο Χανίων έκαναν λόγο σήμερα το μεσημέρι οι γιατροί που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, περιγράφοντας μια κατάσταση δυστοπική για τους ίδιους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα όρια της εξουθένωσης και για τους ασθενείς που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.
Αφορμή αποτελεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που αλλάζει τον τρόπο προγραμματισμού των τακτικών εξωτερικών ιατρείων από 1η Οκτωβρίου, με υποχρεωτικά ραντεβού μέσω της γραμμής 1566 και καταγραφή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με την ψηφιακή καταγραφή θα εξαλειφθούν οι διπλές καταχωρήσεις και θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες ασθενείς. Ωστόσο, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων καταγγέλλει ότι πίσω από τις εξαγγελίες κρύβεται η υποστελέχωση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι γιατροί τονίζουν πως οι 12 επισκέψεις των 10 λεπτών εβδομαδιαίως δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.
Επείγοντα με 1 γιατρό – Κλινικές χωρίς το 50% των γιατρών
Την κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων περιέγραψε η γιατρός των Επειγόντων Χριστούλα Πετράκη και πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ: «το Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί με το 50% του ιατρικού προσωπικού που προβλέπεται. Να πούμε για τις χειρουργικές κλινικές ; Τις παθολογικές; Η μία παθολογική έχει 3 γιατρούς και η άλλη 4. Άρα θα καλύπτουν τα Επείγοντα, θα βλέπουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται; Θα κάνουν εξωτερικά ιατρεία;
Ηδη όλοι μας δουλεύουμε υπερωρίες, όλοι έχουμε βάλει πλάτη για να στηριχτεί το Νοσοκομείο που εξυπηρετεί το Χανιώτικο λαό. Να πούμε για την Νευρολογική που είναι μειωμένη σε ιατρικό προσωπικό κατά 50% ; Τα ίδια επίσης και στην Ογκολογική κλινική.
Βέβαια η «πληγή» του Νοσοκομείου είναι τα Επείγοντα που από τις οργανικές 8 θέσεις, η 1 είναι καλυμμένη και σύντομα δεν θα είναι καμία. Άρα επιφορίτονται οι κλινικές και με την κάλυψη των Επειγόντων. Το φετινό Καλοκαίρι ήταν πραγματικά «πόλεμος»: 300 περιστατικά ημερησίως. Πώς να καλυφθούνε; Και πάλι καλά που υπάρχουν οι λίγοι ειδικευόμενοι. Γιατί θεωρώ πως από εδώ και στο εξής, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ούτε ειδικευόμενοι θα έρχονται στο Νοσοκομείο μας.
‘Αρα αυτό που ζητάμε εμείς είναι, να μην κοροιδεύεται ο Χανιώτικος λαός και να νομίζει ότι κλείνοντας ένα ραντεβού θα ‘ρθει στο Νοσοκομείο και θα βρει γιατρούς. Πότε; Σε επίσκεψη 10 λεπτών; Ούτε το όνομά και την ηλικία δεν προλαβαίνουμε να μας πει. Την ίδια ώρα οι κλινικές θα είναι ακάλυπτες. Είναι κοροϊδία για τους ανθρώπους που ψάχνουν λύσεις στα ιατρικά προβλήματα τους αλλά και για το προσωπικό.
Το Νοσοκομείο μας λειτουργεί χάριν στο φιλότιμο των γιατρών, που υπάρχουν ακόμα, δεν ξέρω για πόσο θα μείνουν».
Οι γιατροί ζητούν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και αξιοπρεπείς μισθούς και να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Χειρουργοί σε… απόγνωση
Την εικόνα που επικρατεί στις Χειρουργικές κλινικές του Νοσοκομείου Χανίων περιέγραψε ο Επιμελητής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής, Γιώργος Πετράκης ο οποίος τόνισε πως « κατανοούμε την απαίτηση του κόσμου να υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία, κάθε μέρα και μακάρι να μπορούσαμε να εξετάσουμε παραπάνω από 12 άτομα κάθε μέρα, ωστόσο η απόφαση του Υπουργείου έρχεται με την μορφή εντέλλεσθε, σε μια περίοδο που το Νοσοκομείο είναι τελείως αποψιλωμένο από προσωπικό.
Στην Χειρουργική κλινική ( ουσιαστικά είναι ενοποιημένες η Α’ και Β’ Χειρουργική), από τις 12 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών είμαστε μόνο 6 για 70 κρεβάτια ασθενών: 2 άτομα εφημερεύουν κάθε μέρα, 2 άτομα βγαίνουν από την εφημερία και έχουν να αναλάβουν την κλινική και 2 άτομα είναι στα χειρουργεία!
Εμείς προ εξαμήνου, βλέπαμε την κατάσταση να έρχεται, είχαμε αποφασίσει συλλογικά οι χειρουργοί και με τους Διευθυντές και με τα Όργανα του Νοσοκομείου, να κάνουμε πλήρη αναστολή των χειρουργείων. Ωστόσο ήρθε ένα «εντέλλεσθε», από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και από τον Αναπληρωτή Διοικητή να κάνουμε το 50% των χειρουργείων. Κι έτσι έχουμε φτάσει να κάνουμε το 50% των χειρουργείων. Όπως καταλαβαίνετε, με 6 άτομα είναι αδύνατον να κάνουμε κάθε μέρα και εξωτερικά ιατρεία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Δεν επαρκεί το προσωπικό».
Υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας
Για την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία μίλησε η Βιβή Γιαννακού, μικροβιολόγος στο Κέντρο Υγείας Χανίων, το οποίο όπως είπε είναι «υποστελεχωμένο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη από παθολόγους και ειδικότητες πρώτης γραμμής και στο ένα Κέντρο Υγείας και στο άλλο. Χειρουργός δεν προβλέπεται καν.
Όλο αυτό που συμβαίνει στο Νοσοκομείο έχει την βάση του στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και εν τέλει η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας».
Ελένη Φουντουλάκη – zarpanews.gr