Χανιά: Μονοδρομείται πριν το καλοκαίρι η οδός Σελίνου – Παρεμβάσεις και σε Μίνωος, Κτιστάκη και κεντρικό δρόμο στις Μουρνιές

Χανιά: Μονοδρομείται πριν το καλοκαίρι η οδός Σελίνου – Παρεμβάσεις και σε Μίνωος, Κτιστάκη και κεντρικό δρόμο στις Μουρνιές

Θετική εισήγηση για σειρά μονοδρομήσεων οδών στον δήμο Χανίων έδωσε την Τρίτη η επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων του δήμου που συνεδρίασε στο δημαρχείο. Η σημαντικότερη από τις παρεμβάσεις αυτές αφορά την οδό Σελίνου, η οποία προτείνεται να μονοδρομηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους της, με κατεύθυνση τον Κλαδισό. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν από τη δημοτική επιτροπή και μετά να υπερψηφιστούν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θεωρείται απίθανο να προκύψουν αλλαγές σε όσα προτείνονται.

Οι μονοδρομήσεις

Η οδός Σελίνου θα μονοδρομηθεί από τη διασταύρωσή της με την Πετροπουλάκηδων (Πετρώφ) – και μέχρι τον Κλαδισό, με κατεύθυνση τον Κλαδισό. Στο αρχικό τμήμα της Σελίνου από τη διασταύρωση με τη Μελετίου Μεταξάκη και Σκαλίδη δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ώστε να μπορούν να εξέρχονται ευκολότερα τα οχήματα που βγαίνουν από τη Νέα Χώρα μέσω της Πετρώφ.

Με κίτρινο το τμήμα της Σελίνου που θα μονοδρομηθεί ως το τέρμα

Η μονοδρόμηση θα συμπαρασύρει και την οδό Γεωργιακάκηδων, που είναι παράλληλη στον ποταμό Κλαδισό, η οποία θα κατευθύνεται μόνο προς τον κόμβο επί της Κισσάμου και όχι προς τη θάλασσα.

Θεωρητικά η ρύθμιση αυτή έπρεπε να γίνει σε συνδυασμό με τη μονοδρόμηση της Κισσάμου προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως προβλέπει το ΣΒΑΚ. Ωστόσο, στην επιτροπή ειπώθηκε ότι αυτό καθυστερεί, γιατί η Κισσάμου θεωρείται εθνικό οδικό δίκτυο και δεν έχει ακόμα αποχαρακτηριστεί. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορεί να εφαρμόσει τη μονοδρόμηση ο δήμος.

Επίσης η επιτροπή εισηγείται να μονοδρομηθεί η οδός Μίνωος μόνιμα (σήμερα είναι μονοδρομημένη μόνο για τις νυχτερινές ώρες) με κατεύθυνση προς τη Νικηφόρου Φωκά.

Στην οδό Κτιστάκη στο κέντρο των Χανίων θα καταργηθεί η εναλλάξ στάθμευση ανά μήνα και θα μονιμοποιηθεί από τη δεξιά, όπως κινούνται τα αυτοκίνητα, πλευρά του δρόμου. Ενδέχεται να προστεθεί και μια θέση φορτοεκφόρτωσης, ενώ θα υπάρξουν θέσεις μοτοποδηλάτων.

Τέλος, μονοδρόμηση με κατεύθυνση προς τον ΒΟΑΚ θα γίνει στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στις Μουρνιές, από τη συμβολή με την Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για τον δρόμο που περνάει μπροστά από το γήπεδο των Μουρνιών, ενώ θα προβλεφθούν θέσεις στάθεμευσης και μια θέση φορτοεκφόρτωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής και αντιδήμαρχο. Νίκο Χαζηράκη, οι εισηγήσεις αυτές θα είναι έτοιμες να εισαχθούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι ρυθμίσεις να εφαρμοστούν πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης