Χανιά: Κωμικοτραγικές εικόνες… Με αστυνομική περιφρούρηση ξεκίνησαν εργασίες στον Λόφο Καστέλι (φωτο)

Χανιά: Κωμικοτραγικές εικόνες… Με αστυνομική περιφρούρηση ξεκίνησαν εργασίες στον Λόφο Καστέλι (φωτο)

Ισχυρή αστυνομική δύναμη παραμένει και σήμερα Τετάρτη περιμετρικά του Λόφου Καστέλι, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, 10 μέρες μετά την επιχείρηση εκκένωσης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτη για τουριστική αξιοποίηση.

Την ίδια ώρα, μέσα στον χώρο των κτηρίων της παλιάς μεραρχίας και των παλιών φυλακών, ξεκίνησαν με αστυνομική περιφρούρηση, οι διερευνητικές εργασίες για τις οποίες έδωσε άδεια το Υπουργείο Πολιτισμού, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση που άνοιξε ξανά στην τοπική κοινωνία την συζήτηση για την χρήση των κτηρίων.

Στο μεταξύ, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και πολίτες που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς τόσο στην οδό Κανεβάρο, όσο και κάτω από την σκάλα του Αγίου Τίτου, αλλά και στην οδό Σήφακα, στις τρεις δηλαδή εισόδους του λόφου, όπου ήδη είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας  Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλλι αναφέρονται τα εξής:

«Τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι, που οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισαν να εκχωρήσουν προκειμένου να γίνουν ξενοδοχεία αποτελούν, μαζί με άλλα μνημεία, τον πυρήνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την «καρδιά» της πόλης των Χανιών από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακόμα και πρόσφατα, δεν επέδειξαν ούτε σεβασμό ούτε ευγνωμοσύνη στη τοπική κοινότητα η οποία φρόντισε να περιέλθουν στο Πολυτεχνείο τα ιστορικά κτίριά της προκειμένου να στηριχθεί το τότε νεοσύστατο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του.

Συνέχισαν να ανανεώνουν την σύμβαση με την Belvedere παρά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Θα επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά ότι πρόκειται για απόφαση η οποία είναι εχθρική προς την πόλη και τους κατοίκους της.

Την ίδια εχθρική στάση προς την πόλη και τους θεσμούς της συνεχίζει να έχει και ο επονομαζόμενος «επενδυτής», η εταιρεία Belvedere η οποία συστηματικά προβαίνει σε παρασκηνιακές ενέργειες σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθώντας να παρακάμψει τους περιορισμούς του ισχύοντος ΓΠΣ, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και την ίδια την τοπική κοινωνία.Επίσης, οι σημερινές εξελίξεις ερμηνεύονται ως βούληση της Υπουργού Πολιτισμού και της Κυβέρνησης  να προχωρήσει η επένδυση, παρά τη μη νομιμότητα της χρήσης.Ως εκ τούτου τον λόγο έχουν ξανά οι θεσμοί και κυρίως οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν μαζικά.Αναλαμβάνουμε σήμερα ξανά την πρωτοβουλία για ανοικτό πάνδημο κάλεσμα και συνεχείς κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουμε οριστικά εκποίηση των Μνημείων.Σήμερα είναι γνωστό σε όλες τις Αρχές ότι από 1.4. 2024 είναι αυτοδικαίως  δεσμευτικές οι διατάξεις του ισχύοντος  ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης.Επομένως, οποιαδήποτε ενέργεια διεξαχθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την εταιρεία Belvedere δεν είναι νόμιμη, διότι έχει ως απώτερο σκοπό όχι μόνο την αποκατάσταση των κτιρίων αλλά και την αλλαγή της χρήσης τους σε ξενοδοχείο.»zarpanews.gr