Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, στα Χανιά, όπου φιλοξενούνται περίπου 900 μετανάστες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι εμφανής, καθώς ελάχιστοι λιμενικοί και δημοτικοί υπάλληλοι προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και υποδομές.
Κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, αποτυπώθηκαν σκηνές έντασης μεταξύ μεταναστών, κυρίως Αιγυπτιακής καταγωγής, τη στιγμή που γινόταν η διανομή του φαγητού. Η μεγάλη πίεση και η έλλειψη συντονισμένης υποστήριξης δυσχεραίνουν τη διαχείριση της κατάστασης, την ώρα που – σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές – ορισμένες ομάδες εμφανίζονται λιγότερο συνεργάσιμες.
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαδογιαννάκη από την ΚΡΗΤΗ TV, ο αριθμός των λιμενικών στο σημείο είναι περιορισμένος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει μετακινηθεί σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται επιχειρήσεις αποτροπής και καταγραφής νέων αφίξεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση που έχει δεχθεί ποτέ η περιοχή των Χανίων, χωρίς να υπάρχει οργανωμένος κρατικός σχεδιασμός διαχείρισης.
Την ίδια ώρα, από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπως μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση η δημοσιογράφος Ράνια Μωραΐτη, 306 μετανάστες φιλοξενούνται στο παλιό κτίριο του Ψυγείου. Από αυτούς, 67 επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, ενώ 240 πρόκειται να διανυκτερεύσουν στις υπάρχουσες πρόχειρες εγκαταστάσεις, υπό δύσκολες συνθήκες.
Η Κρήτη, και ειδικά τα νότια παράλιά της, δέχεται καθημερινά μαζικές αφίξεις μεταναστών από την ανατολική Λιβύη, με την πολιτεία να καλείται άμεσα να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την κατάρρευση των τοπικών υποδομών.
Δείτε το βίντεο:
neakriti.gr