Χανιά: Αμφίβια αεροναυτική απόβαση στο Μάλεμε στο πλαίσιο πρωτόγνωρης Νατοϊκής άσκησης

Χανιά: Αμφίβια αεροναυτική απόβαση στο Μάλεμε στο πλαίσιο πρωτόγνωρης Νατοϊκής άσκησης

Μια πρωτόγνωρη αεροναυτική Συμμαχική δύναμη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «NEPTUNE STRIKE 24» η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη μια σειρά από γυμνάσια έχουν πραγματοποιηθεί με συμμετοχή και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες τα εκπαιδευτικά σενάρια αναμένεται να κορυφωθούν με αμφίβια αεροναυτική αποβατική ενέργεια η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr η απόβαση στο Μάλεμε ξεκίνησε ήδη την Παρασκευή.

Τέσσερα πανίσχυρα Συμμαχικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή τα οποία συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό Μονάδων Επιφανείας ενώ όπως πάντα σε ανάλογες ασκήσεις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κινούνται αθέατα υποβρύχια τα οποία εκτελούν δικά τους σενάρια και αποτελούν τους αόρατους συνοδούς των πλοίων επιφανείας.

Τέσσερις Ομάδες Κρούσης με αντίστοιχα επικεφαλής αεροπλανοφόρα συγκροτούν τέσσερις αρμάδες οι οποίες συνεργάζονται στο πλαίσιο της «NEPTUNE STRIKE 24» με στόχο τη συνεκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Περιοχή στην οποία η Ελλάδα κατέχει κομβική θέση και έχει στη δικαιοδοσία της μια πολύ μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο έως τις ακτές της Τουρκίας και από Νότια της Κρήτης έως και την περιοχή του Καστελόριζου. Και είναι αυτή που παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας εκδίδει για αυτές τις περιοχές Νavtex και Notam για τις Συμμαχικές ασκήσεις.

Η πανίσχυρη ΝΑΤΟικη δύναμη περιλαμβάνει την Ομάδα Κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «EISENHOWER» την Ομάδα Κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», την Ομάδα Κρούσης του ιταλικού αεροπλανοφόρου «CAVOUR» και την Ομάδα Κρούσης του ισπανικού αεροπλανοφόρου «JUAN CARLOS I», ενώ στην αεροναυτική δύναμη της «NEPTUNE STRIKE 24» συμμετέχει και το τουρκικό «ANADOLU» το οποίο όμως δεν διαθέτει μαχητικά παρά ελικόπτερα και drones.

H άσκηση διεξάγεται με ευθύνη της Διοίκησης του ΝΑΤΟ «STRIKFORNATO» (NAVAL STRIKING AND SUPPORT FORCES NATO) η οποία έχει έδρα στην Πορτογαλία και Διοικητή τον Αμερικανό επικεφαλής Ναύαρχο του 6ου Στόλου. Το κύριο μέρος της άσκησης άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος με φρεγάτα, αρματαγωγό και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και προσωπικό από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και συγκεκριμένα δύναμη Πεζοναυτών και SOF σε σενάρια κατάδειξης στόχων JTAC (Joint Terminal Attack Controllers) από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η «NEPTUNE STRIKE 24» περιλαμβάνει στο τελικό της στάδιο αεροαποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων στην Κρήτη με συμμετοχή Ελλήνων και Ισπανών Πεζοναυτών οι οποίοι επιχειρούν από την Ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «JUAN CARLOS». Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr τις προηγούμενες ημέρες εκτελέστηκε από την Πολεμική μας Αεροπορία με απόλυτη επιτυχία σενάριο προσβολής και βύθισης του Ισπανικού αεροπλανοφόρου στο οποίο έλαβαν μέρος μαχητικά F-16 Viper και F-4 Phantom.

Εντός των επόμενων ημερών μάλιστα αναμένεται να ελλιμενιστούν στο ναύσταθμο της Σούδας τόσο το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «EISENHOWER» όσο και το Γαλλικό «CHARLES DE GAULLE» όπως έγραψε το zarpanews.gr.

Πιο συγκεκριμένα το «EISENHOWER» να καταπλεύσει στη Σούδα εντός των επόμενων ωρών και να παραμείνει έως τις 2 Μαΐου. Μεταφέρει 5.800 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων και τα πληρώματα των εναέριων μέσων και έχει μήκος που φτάνει τα 333 μέτρα. ΘΑ ακολουθήσει το «CHARLES DE GAULLE» μήκους 260 μέτρων με 1.800 άτομα το οποίο θα βρεθεί στο ναύσταθμο έως και τις 7 Μαΐου. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο έχει καταπλεύσει και πέρυσι στη Σούδα ενώ το αμερικανικό μεγαθήριο βρέθηκε στην Κρήτη το 2021 όταν και το είχε επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Zarpanews.gr με πληροφορίες από onalert.gr