Χανιά: “Αγώνας δρόμου” για εύρεση προσωπικού σε τουρισμό και εστίαση

Χανιά: “Αγώνας δρόμου” για εύρεση προσωπικού σε τουρισμό και εστίαση

Κορυφώνεται η αναζήτηση προσωπικού αυτές τις ημέρες για ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές μονάδες, καταστήματα εστίασης αλλά και τον αγροτικό τομέα.

Το πρώτο “τσάρτερ” από το εξωτερικό αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο ο μεγάλος όγκος των ξενοδοχείων θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 15 Απριλίου και μετά με τους ιδιοκτήτες του να συνεχίζουν να αναζητούν εργατικό δυναμικό για πολλές ειδικότητες κυρίως στην κουζίνα και στις καμαριέρες.
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο για τα καταστήματα εστίασης που επίσης αναζητούνται εργαζόμενοι κυρίως για για την κουζίνα. Και όλα αυτά σε μια σεζόν που αναμένεται να είναι ικανοποιητική από άποψη προσέλευσης επισκεπτών.
«Και πέρυσι υπήρχε θέμα και φέτος υπάρχει θέμα, μέχρι πρότινος δεν κτυπούσε το τηλέφωνο σε καμία αγγελία με την οποία ζητούσες προσωπικό. Το τελευταίο 10ήμερο υπάρχει μια κινητικότητα απαντήσεων και αυτό είναι θετικό» μας είπε ο αντιπρόεδρος της “Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων” κ. Μανώλης Σταματάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταματάκη αρκετοί εργαζόμενοι που έχουν κανονίσει να εργαστούν σε ξενοδοχειακές μονάδες μακριά από το σημείο που διαμένουν, βλέπουν τώρα τις αγγελίες των ενδιαφερομένων εργοδοτών και ψάχνουν να βρουν μήπως μπορέσουν να βρουν εργασία πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους ώστε να μειώσουν το κόστος και το χρόνο της μετακίνησης.
Σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον για τα περισσότερα ξενοδοχεία «δεν ακούμε μεγάλη γκρίνια αλλά ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού υπάρχει. Οι μισθοί στον τουριστικό τομέα είναι αυξημένοι κατά 5-6% σε σύγκριση με πέρυσι με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Στον τουρισμό δεν υπάρχουν 800 ευρώ μισθοί είναι από 1000 ευρώ και πάνω ανάλογα τα προσόντα, το βιογραφικό και τι θέση».

Η πιο περιζήτητη ειδικότητα είναι αυτή της καμαριέρας καθώς ένας μεγάλος αριθμός τους που δούλευε σε ξενοδοχεία έχει μετακινηθεί για να εργαστεί σε βίλες και κατοικίες βραχυπρόθεσμης χρέωσης.

ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

«Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την κουζίνα, μάγειρες και βοηθητικοί. Γκαρσόνια και barmen θα βρεις αλλά στην κουζίνα δυσκολευόμαστε πάρα πολύ» μας έλεγε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην πόλη των Χανίων που παραμένει ανοικτός 12 μήνες το χρόνο. Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει αρκετή “μαύρη εργασία” με αίτημα των εργαζομένων.
Επαγγελματίας που διατηρεί κατάστημα εστίασης στην παλιά πόλη από τη μεριά του επισημαίνει ότι «το βασικό πρόβλημα είναι στην κουζίνα. Εκεί δεν υπάρχει κόσμος παρότι δίνονται και “μαύρα” ως επιπλέον. Τα μεροκάματα είναι 9 ευρώ στην κουζίνα για τους μάγειρες και 7 ευρώ για τους λαντζέρηδες την ώρα. Πολλή καλές αποδοχές αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε ενδιαφέρον».

Δυσκολίες και στον αγροτικό τομέα

Σε ότι έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα ένα μεγάλο μέρος των αγροεργατών απασχολείται στα θερμοκήπια. Και εκεί διαπιστώνεται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης με τον κ. Λ. Αυγενάκη να απαντάει πως έπεται συμφωνία με την Ινδία ώστε να έλθουν από τη χώρα αυτοί αγρεργάτες.
«Υπάρχει πρόβλημα το έχουμε μεταφέρει όλους στους αρμόδιους φορείς και στα υπουργεία αλλά δεν βλέπουμε καμία εξέλιξη. Και την άλλη φορά είχαν πει ότι θα φέρουν από το Μπαγκλαντές αλλά δεν ήλθε κανείς» μας τόνισε ο κ. Θ. Ραϊσάκης πρόεδρος του Α.Σ. Λαφονησίου.

Στην περιοχή οι μισθοί είναι μηνιαίοι από 900- 1000 ευρώ, με δωρεάν σπίτι (όχι φαγητό) ωστόσο όπως λένε οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών «υπάρχει φοβερή γραφειοκρατία για να έλθουν να εργαστούν στη χώρα μας. Αντίθετα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για την Ιταλία και την Ισπανία και προτιμούν να πάνε εκεί να εργαστούν».

Χανιώτικα νέα