Το αβγό προάγεται σε σούπερ τροφή

Το αβγό προάγεται σε σούπερ τροφή

ΛΟΝΔΙΝΟ Το ταπεινό αβγό, το οποίο έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για πρόκληση προβλημάτων υγείας, όπως η αύξηση της χοληστερόλης, αποδεικνύεται τελικώς ότι αποτελεί υπερτροφή αφού βοηθά γενικώς στη διατήρηση της υγείας, ενώ μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βρετανοί διατροφολόγοι ανακάλυψαν ότι τα αβγά είναι μία από τις πιο υγιεινές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές και συνιστούν κατανάλωση τουλάχιστον ενός αβγού ημερησίως για καλή υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη τους που αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Νutrition and Food Science», τα αβγά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τόσο τη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού όσο και τη δίαιτα. Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από ανάλυση 71 προηγούμενων μελετών που εξέταζαν τη διατροφική αξία των αβγών, καθώς και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην απώλεια βάρους.

Οπως φάνηκε, τα αβγά δεν έχουν πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης και άλλων ζωτικής σημασίας θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, το σελήνιο και η χολίνη. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη βιταμίνη D, στη μελέτη επισημαίνεται ότι ένα αβγό παρέχει περισσότερο από το 20% της απαιτού μενης ημερήσιας δόσης πρόσληψης της βιταμίνης. Αυτό είναι άκρως σημαντικό δεδομένου ότι η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται με προβλήματα στα οστά, με καρδιοπάθειες, με σκλήρυνση κατά πλάκας, με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, με προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμη και με καρκίνο.

Παράλληλα, η ανάλυση με τίτλο «Τhe Νutritional Ρroperties and Ηealth Βenefits of Εggs» επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των πρωτεϊνούχων τροφών το αβγό περιέχει το πιο πλούσιο μείγμα αμινοξέων, άκρως σημαντικών για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους. Σημειώνεται ότι η ισορροπία αμινοξέων είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και για την «επιδιόρθωση» τυχόν βλαβών του.

Η μελέτη έδειξε μάλιστα τις ομάδες του πληθυσμού που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωση αβγών. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα παιδιά, τους εφήβους, τους ηλικιωμένους, καθώς και για τα άτομα που καταναλώνουν πολύ κρέας και εκείνα που δεν πίνουν αρκετό γάλα.

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται επίσης στα αβγά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια σοβαρή πάθηση των οφθαλμών που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων ατόμων στον δυτικό κόσμο.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ