Σωτήρια μέθοδος για την υπέρταση

Σωτήρια μέθοδος για την υπέρταση

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια επαναστατική επέμβαση η οποία απαλλάσσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση μέσα σε μόλις μία ώρα, δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως- για τον λόγο αυτόν άλλωστε θεωρήθηκε η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων 50 ετών στο πεδίο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

 Η διαδικασία μπορεί να επιτρέψει σε κάποιους πάσχοντες να σταματήσουν τη λήψη φαρμάκων και να προσφέρει μια σοβαρή εναλλακτική σε άτομα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τεχνική θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μέθοδος αυτή ονομάζεται αποκοπή του νεφρικού συμπαθητικού νεύρου και αφορά τον καυτηριασμό διαφορετικών σημείων σε ένα νεύρο που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά εγκεφαλικών σημάτων τα οποία προκαλούν υπέρταση σε ορισμένα άτομα. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί επιλεκτικά σε ασθενείς στο πλαίσιο μιας διεθνούς κλινικής δοκιμής η οποία έχει στόχο να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε ευρεία κλίμακα.

Η νέα τεχνική αφορά εισαγωγή ενός καλωδίου σε ένα αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται κοντά στους νεφρούς με στόχο να καυτηριαστούν νεύρα τα οποία μεταφέρουν σήματα που πυροδοτούν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για την ακρίβεια, με χρήση της μεθόδου μπαίνει εμπόδιο στα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στους νεφρούς «λέγοντάς» τους να κρατήσουν υψηλή την αρτηριακή πίεση.

Στο πλαίσιο της διεθνούς δοκιμής, η τεχνική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία σε έναν 68χρονο ασθενή, τον Αντονι Χένρι, ο οποίος είναι διαβητικός και έχει ήδη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικοί στο Νοσοκομείο London Chest διεξήγαγαν την επέμβαση στον 68χρονο ο οποίος διατηρούσε τις αισθήσεις του. Αν και ο συγκεκριμένος ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο προληπτικά για μία νύχτα μετά την επέμβαση, σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν αποκτηθεί μεγαλύτερη εμπειρία οι ασθενείς θα επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια ημέρα.

Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο κ. Χένρι έχει ήδη εμφανίσει πτώση της αρτηριακής πίεσής του. Οι ειδικοί αναφέρουν ωστόσο ότι το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα παρουσιάζεται τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Daily Τelegraph» ο καθηγητής Καρδιολογίας Μάρτιν Ρόθμαν, ο οποίος διεξήγαγε την επέμβαση στον 68χρονο ασθενή, «αυτή η εύκολη σχετικά μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική και μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση σε τέτοιον βαθμό ώστε να παρουσιαστεί μείωση της θνησιμότητας εξαιτίας εγκεφαλικού κατά 50%». Η τεχνική εκτιμάται ότι θα κοστίζει περί τις 4.500 ευρώ, κόστος σχετικά μικρό μπροστά στη μεγάλη προσφορά που μπορεί να έχει για τα συστήματα υγείας.

Ο δρ Πολ Σομπότκα, επικεφαλής ιατρικών θεμάτων της αμερικανικής εταιρείας Αrdian, η οποία έχει αναπτύξει τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να μιλούμε για πραγματική θεραπεία της υπέρτασης».

 

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ