Στατίνες ασπίδα (και) για τον καταρράκτη

Στατίνες ασπίδα (και) για τον καταρράκτη

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες που έδειξαν ότι οι στατίνες, εκτός από την καρδιά, προστατεύουν και την όραση.

 Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ μελέτησαν 180.000 άτομα ηλικίας 45-54 ετών που λαμβάνουν καθημερινά στατίνες και διεπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη (που εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μετά τα 65 έτη) μειώνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους άνδρες ο κίνδυνος μειώνεται κατά 38%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι μικρότερο και φθάνει το 18%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ευεργετική επίδραση των στατινών όσον αφορά τον καταρράκτη δεν εμφανίζεται σε όσους αρχίζουν να λαμβάνουν στατίνες σε προχωρημένη ηλικία (μετά τα 70 έτη). Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύουν την καρδιά από στεφανιαία νόσο και προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι προστατεύουν τα μάτια από φλεγμονές, αλλά και από την οξείδωση των κυττάρων η οποία οδηγεί στην εμφάνιση καταρράκτη.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ