Ποιές τροφές είναι σοβαρή απειλή για τα δόντια;

Ποιές τροφές είναι σοβαρή απειλή για τα δόντια;

Ονειρεύεστε ένα λαμπερό χαμόγελο εκτυφλωτικά λευκό; Μεγάλη προσοχή στο τι βάζετε στο πιάτο σας. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η εμφάνιση τερηδόνας σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη. Παρ’ όλα αυτά, δεν αρκεί να περιορίσετε τα γλυκά για να αποφύγετε τα προβλήματα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal», ευθύνες φέρουν και φαινομενικά πιο «αθώα» τρόφιμα, όπως αυτά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Εξαιτίας της μαλακής σύνθεσής τους εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια και απομακρύνονται δυσκολότερα με την οδοντόβουρτσα. Κάπως έτσι λοιπόν, στη λίστα με τα βλαβερά για τα δόντια τρόφιμα συγκαταλέχθηκαν τα ζυμαρικά, οι τηγανιτές πατάτες, το ψωμί, οι πίτες, τα μπισκότα και τα «λαστιχένια» ψωμάκια των φαστφουντάδικων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο πιο πολύ μένουν τα σάκχαρα αυτών των τροφίμων κολλημένα στα δόντια, τόσο περισσότερο ανοίγουν το δρόμο στα βακτήρια, γι’ αυτό και είναι σημαντικό το βούρτσισμα μετά την κατανάλωσή τους.

Εξίσου βλαβερά όμως για τα δόντια αποδεικνύονται και τα αεριούχα αναψυκτικά, οι χυμοί των φρούτων (συμπεριλαμβανόμενων και των φρέσκων) καθώς και τα ισοτονικά ποτά. Πρόκειται για ροφήματα είτε με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είτε με όξινο pH, τα οποία, ειδικά αν καταναλώνονται αργά, παρατείνουν το χρόνο οξύτητας του στόματος. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν ενδείκνυται το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, γιατί η οξύτητα κάνει προσωρινά πιο ευαίσθητο το σμάλτο των δοντιών, οπότε η τριβή με την οδοντόβουρτσα μπορεί να το καταστρέψει. Γι’ αυτό συστήνονται αρχικά μερικά ξεπλύματα με νερό και βούρτσισμα των δοντιών μετά από ένα τέταρτο.

Απειλή για τα δόντια όμως αποτελούν και τα συχνά σνακ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε κάτι, τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα αρχίζουν να παράγουν οξύ και ενεργοποιούν τη διαδικασία απομεταλλοποίησης (καταστροφής του σμάλτου). Στην περίπτωση συχνής κατανάλωσης φαγητού, το σάλιο δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για να εξουδετερώσει τα οξέα, γι’ αυτό και συστήνεται μετά από κάθε γεύμα η κατανάλωση νερού καθώς και πιο συχνό βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Την απομεταλλοποίηση των δοντιών ευνοεί και η κατανάλωση καφέ. Η οξύτητα του συγκεκριμένου ροφήματος, σε συνδυασμό με τη δράση της ζάχαρης, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την επίθεση των βακτηρίων. Αν δεν είναι δυνατό το συχνό βούρτσισμα των δοντιών, τότε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε καφέ μπορεί να εξασφαλίσει τον καθαρισμό του στόματος. Σε ό,τι αφορά τέλος την κακή συνήθεια του καπνίσματος που ευνοεί την ανάπτυξη επιθετικών βακτηριακών στελεχών και φλεγμονών, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης θα ήταν ασφαλώς ο ριζικός. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να κόψετε το τσιγάρο, τότε φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τέσσερις-πέντε φορές καθημερινά με μια οδοντόκρεμα μεγάλης διάρκειας που να ανακουφίζει και να προστατεύει τα ούλα. Με τον τρόπο αυτό θα είναι λιγότερο εκτεθειμένα στους φλεγμονώδεις παράγοντες που περιέχουν τα τσιγάρα.

 

 

 

ΠΗΓΗ georgelaios blogspot