Πέθανε ο ”απαγορευμένος” τραγουδιστής της Γαλλίας

Πέθανε ο ”απαγορευμένος” τραγουδιστής της Γαλλίας

Έπεσε η αυλαία για έναν από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και συνθέτες της Γαλλίας, Jean Ferrat. Εξαιτίας των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων, πολλά ήταν τα τραγούδια του που ”κόπηκαν” από τη γαλλική τηλεόραση τη δεκαετία του ’60…

Ο Jean Ferrat ”έφυγε” σε ηλικία 79 ετών, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Έγραψε περισσότερα από 200 τραγούδια, που αντικατόπτριζαν τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά έγινε ευρέως γνωστός και για τις ερωτικές του μπαλάντες τη δεκαετία του ’70.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Jean Tenenbaum και γεννήθηκε το 1931 σε ένα προάστιο του Παρισιού. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα καμπαρέ για να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους και πλέον πολιτικοποιημένους Γάλλους τραγουδιστές και δημιουργούς.

Είναι επίσης γνωστός και για την μελοποίηση αρκετών ποιημάτων του σπουδαίου ποιητή (και επίσης κομμουνιστή), Loui Aragon.

Πληροφορούμενος τον θάνατό του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicola Sarkozy, εξύμνησε την ”άκαμπτη αποφασιστικότητα” του Ferrat, όσον αφορά την προσφορά του στο γαλλικό τραγούδι.

Από την πλευρά του, ο φίλος του και γνωστός τηλεπαρουσιαστής της γαλλικής τηλεόρασης, Michel Drucker, δήλωσε: ”Ένα ολόκληρο κομμάτι της Γαλλίας, μία ολόκληρη γενιά πενθεί σήμερα.”

 

ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ