Σε προτροπές για να ξεριζωθούν οι ελιές στην Κρήτη, ειδικά οι κορωνέικες, ώστε να µεταφυτευτούν ξένες ποικιλίες που είναι καλύτερες και το λάδι τους κερδίζει τους διαγωνισµούς(!), έχουν φτάσει άνθρωποι της αγοράς στη χώρα µας!
Λόγια του αέρα, εκφράσεις εντυπωσιασµού, υποτίθεται “αιρετικές” απόψεις που στο µέλλον θα “δικαιωθούν” έχουµε ακούσει πολλές σε τούτο τον τόπο…
Ό,τι θέλει η αγορά, λοιπόν, για να… κερδίζουµε διαγωνισµούς (ναι και από αυτούς που οι συµµετέχοντες είναι 100 και τα βραβεία είναι επίσης… πάνω -κάτω 100, ώστε όλοι να παίρνουν από ένα). Ούτε λόγος φυσικά για:
- Τη θέση των αρµόδιων επιστηµονικών ιδρυµάτων (Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, οι Γεωπονικές Σχολές των πανεπιστηµίων κ.ά.),
- Τις κλιµατολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη και που βοήθησαν στην ανάπτυξη της κορωνέικης.
- Το γεγονός ότι το βασικό πρόβληµα για το κρητικό ελαιόλαδο είναι πως συνεχίζεται να µεταπωλείται “χύµα” και όχι συσκευασµένο και αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει µε τις… ελιές που το παράγουν.
- Την πολυδιάσπαση της αγροτικής παραγωγής.
- Τη µείωση της κρατικής στήριξης στον παραγωγό κ.λπ.
Όχι ,το πρόβληµα θα λυθεί, αν ξεριζωθούν οι κορωνέικες…
Ανάλογες “ρηξικέλευθες” ιδέες είχαν και πολλοί αµπελουργοί πριν από χρόνια, όταν ξερίζωσαν τις παλιές τοπικές ποικιλίες και έβαλαν Cabernet και Syrah από τη Γαλλία (µε την ελπίδα πως ο καταναλωτής θα προτιµούσε ένα Cabernet από την Κρήτη και όχι από τα χώµατα παραγωγής του στη Γαλλία!) και τώρα τα ξεριζώνουν και αυτά αναζητώντας γηγενείς, παλιές ποικιλίες της Κρήτης που µπορούν να δώσουν ιδιαίτερα κρασιά.
Ήταν η αγορά και τότε που επέβαλλε τις αλλαγές αυτές, για να έλθει η πραγµατικότητα να επαναφέρει τα ζητήµατα στην σωστή τους διάσταση…
Χανιώτικα νέα