Νέο τεθωρακισμένο …γυαλί

Νέο τεθωρακισμένο …γυαλί

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μισούρι ανέπτυξαν μια νέα γενιά ισχυρού γυαλιού, ανθεκτικού στις… εκρήξεις. Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο είναι λεπτότερο, ελαφρύτερο και λιγότερο ευαίσθητο στις έντονες δονήσεις συγκριτικά με το υπάρχον άθραυστο γυαλί.

« Το γυαλί που αναπτύσσουμε έχει πάχος μικρότερο από 1,27 εκατοστά » αναφέρει ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής Σαντζίβ Κχάνα. « Ακριβώς λόγω του περιορισμένου του πάχους, για την κατασκευή του θα απαιτείται λιγότερο υλικό με αποτέλεσμα να είναι πιο οικονομική απ΄ ό,τι είναι τώρα » εξηγεί ο ειδικός.

Το συμβατικό τεθωρακισμένο γυαλί ενισχύεται από μια επίστρωση ισχυρού πλαστικού που βρίσκεται μεταξύ δύο συμπιεσμένων φύλλων γυαλιού. Ο νέος τύπος όμως έχει μεγαλύτερη αντοχή και λεπτότερη εμφάνιση, καθώς αντικαθιστά την επίστρωση πλαστικού με ένα διάφανο σύνθετο υλικό από ίνες γυαλιού ενσωματωμένες σε πλαστικό. Οι ίνες γυαλιού έχουν περίπου το μισό πάχος από εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας, αφήνοντας ακόμη λιγότερο περιθώριο για τη δημιουργία ρωγμών.

« Το πανίσχυρο γυαλί, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την προστασία κατοικιών από τους ισχυρούς ανέμους κυκλώνων ή τις δυνατές δονήσεις σεισμών » αναφέρει ο κ. Κχάνα.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ