Μυϊκές Διατάσεις: Ποιες πότε και πώς

Μυϊκές Διατάσεις: Ποιες πότε και πώς

Το μυστικό για ένα υγιές σώμα σε καλή φυσική κατάσταση, κρύβεται πρωτίστως στην σωστή λειτουργία και συνεργασία των σκελετικών μυών. Αυτή προϋποθέτει την ευλυγισία και την ελαστικότητα, η οποία επιτυγχάνεται όταν τους διατείνουμε σωστά. Μπορεί να είναι η πιο βαρετή διαδικασία στο γυμναστήριο για τους περισσότερους ασκούμενους, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε τις διατάσεις, μιας και τα οφέλη τους για την σωστή λειτουργία του σώματός μας είναι πολλά.

Τι είναι;

Οι μύες του σώματός μας μετά την άσκηση, αλλά και στην καθημερινότητα, έχουν την τάση να βραχύνουν το μήκος τους. Οι διατάσεις λοιπόν, είναι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό να αναπτύξουν την μυϊκή ευλυγισία, την ελαστικότητα και την αρθρική ευκαμψία. Οι ευρέως διαδεδομένες ασκήσεις stretching λοιπόν, κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν και επεκτείνουν τους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους.
Τι κάνουν;

Οι ευεργετικές ιδιότητες των διατάσεων συνοψίζονται στα παρακάτω:

• Χαλαρώνουν τους μύες που βρίσκονται σε ένταση λόγω προπόνησης ή άγχους και μας ανακουφίζουν από τον μυϊκό πόνο
• Προλαμβάνουν τους τραυματισμούς
• Αυξάνουν προοδευτικά την ελαστικότητα, την ευλυγισία και την ευκαμψία των αρθρώσεων.
• Μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε αθλήματα, αλλά και στην προπόνηση, αυξάνοντας την οξυγόνωση των μυών, την αντοχή στην κόπωση και τον νευρομυϊκό συντονισμό.
• Βοηθούν στην απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών από τον μυ (γαλακτικό οξύ), που ευθύνονται για την κόπωση και την μείωση της απόδοσής του.
• Σε αρκετές περιπτώσεις οι διατάσεις χρησιμοποιούνται και για ψυχική ευεξία (βλ. Yoga)

Πότε τις κάνουμε;

Οι διατάσεις πρέπει να γίνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή ανάλογα με το προπονητικό σας πρόγραμμα. Πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε μετά την άσκηση στις μυϊκές ομάδες που γυμνάστηκαν για αποθεραπεία, αλλά και πριν, κατά την διάρκεια της προθέρμανσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο αν ο ασκούμενος νιώσει μυϊκή εξάντληση, μπορούν να γίνουν και ενδιάμεσα στις ασκήσεις, αν και δεν συνίσταται. Καλό είναι να έχετε υπόψη ότι οι ώρες της ημέρας που οι μύες μας έχουν την μεγαλύτερη τιμή διατατικότητας είναι από τις δώδεκα μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ In2life