Προσωρινά κρατούμενοι μέχρι τη δίκη τους, θα παραμείνουν τα τρία μέλη του φερόμενου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων που εξαρθρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων, σε συνεργασία με το Α.Τ. Κισσάμου και την συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στους τρεις κατηγορούμενους, ενός 48χρονου, ήδη έγκλειστου σε σωφρονιστικό κατάστημα και δύο γυναικών ηλικίας 42 και 51 ετών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις εμπορίας ανθρώπων με χρήση εξαναγκαστικών και απατηλών μέσων και παράνομης κατακράτησης με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση ανθρώπων και τον πορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, από κοινού.
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος: Απειλές, εξαναγκασμοί και trafficking για τουλάχιστον 39 ανθρώπους
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, βγήκε στο φως ο τρόπος με τον οποίο το φερόμενο κύκλωμα κατάφερνε να “κρατά” τους αλλοδαπούς που έπεφταν στα «δίχτυα» του.
Oι τρεις συλληφθέντες, μετέφεραν στα Χανιά τουλάχιστον 39 μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, “τάζοντάς” τους θέσεις εργασίας σε χανιώτικες επιχειρήσεις και καταφέρνοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.
Κατά την άφιξή τους στα Χανιά, τους μετέφεραν σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κίσαμο, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, φαίνεται πως οι αλλοδαποί παρέμεναν κλεισμένοι σε διάφορους χώρους, κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ μαζί τους διέμεναν και τα μέλη του φερόμενου κυκλώματος.
Υπό την απειλή της σύλληψής τους από την αστυνομία, με την πρόφαση ότι δεν διέθεταν χαρτιά διαμονής, οι 39 μετανάστες γρήγορα γίνονταν υποχείρια στα χέρια των εκμεταλλευτών τους.
Χαρακτηριστικά της μεθόδου τους, μάλιστα, είναι τα ευρήματα της αστυνομίας από διάφορους χώρους και σπίτια που χρησιμοποιούσε η ομάδα των τριών, από τα οποία δεν έλειπαν διαβατήρια, χρήματα και όπλα.
Η συνδρομή της ΜΚΟ «Α21» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Η εμπορία ανθρώπων, ή αλλιώς «trafficking», είναι η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων με τη χρήση βίας, απειλών ή άλλων εξαναγκαστικών μέσων με σκοπό συνήθως τη σεξουαλική ή εργασιακή τους εκμετάλλευση, ενώ ως εξαναγκαστική εργασία νοείται ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου να δουλεύει υπό αιχμαλωσία με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή.
Καθώς η εκμετάλλευση που βίωσαν τα 39 θύματα του φερόμενου κυκλώματος, παρουσιάζει ομοιότητες με τις γνωστές τακτικές trafficking, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία για παροχή αρωγής και προστασίας με τη συνδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Α21» η οποία εστιάζει στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.