Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται πιο πολύ

Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται πιο πολύ

ΛΟΝΔΙΝΟ Το ζήτημα του ύπνου αποτελεί μία από τις αιτίες «πολέμου» μεταξύ των δύο φύλων.

Ανδρες και γυναίκες βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη σχετικά με το ποιος κουράζεται περισσότερο, ποιος ξυπνά συχνότερα τη νύχτα για να φροντίσει τα παιδιά, ποιος έχει περισσότερη ενέργεια το πρωί. Τώρα, ένας βρετανός ειδήμων στο θέμα του ύπνου, ο καθηγητής Τζιμ Χορν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Υπνο στο Πανεπιστήμιο Loughborough, δίνει απάντηση στην αιώνια «κόντρα» ανδρών και γυναικών δικαιώνοντας πανηγυρικά τις γυναίκες. Οπως αναφέρει ο καθηγητής, οι γυναίκες χρειάζονται 20 λεπτά περισσότερο ύπνο από τους άνδρες ημερησίως, και αυτό διότι διαθέτουν πιο πολυάσχολο εγκέφαλο που καλείται να αντεπεξέλθει σε περισσότερα καθήκοντα, άρα έχει ανάγκη από περισσότερη ξεκούραση! «Μία από τις κύριες λειτουργίες του ύπνου είναι το να επιτρέπει στον εγκέφαλο να αυτο-επιδιορθώνεται ύστερα από όσα του έχουν συμβεί μέσα στην ημέρα» αναφέρει ο δρ Χορν και εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο φλοιός του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα, αποδεσμεύεται από τις αισθήσεις και εισέρχεται σε διαδικασία αυτο-επιδιόρθωσης. Οσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου του χρησιμοποιεί κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέραςτόσο περισσότερη ξεκούραση χρειάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι γυναίκες είναι εκείνες που καλούνται να φέρουν εις πέρας πολλά και διαφορετικά καθήκοντα σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους από τους άνδρες. Ετσι έχουν ανάγκη και από περισσότερο ύπνο. Ο εγκέφαλος των γυναικών έχει πιο πολύπλοκη «δικτύωση» από εκείνη των ανδρών, κατά τον καθηγητή, γεγονός που επιτάσσει και διαφορετικές ανάγκες σε ό,τι αφορά τον ύπνο. «Ο μέσος χρόνος επιπλέον ύπνου που χρειάζονται οι γυναίκες είναι 20 λεπτά».

Η εξήγηση του δρος Χορν σχετικά με τις ανάγκες ύπνου ανδρών και γυναικών μπορεί να δώσει την απάντηση στο γιατί ο εγκέφαλος των ανδρών γερνά πιο γρήγορα από τον γυναικείο. «Μια τυπική γυναίκα 75 ετών έχει εγκεφαλική ηλικία παρόμοια με εκείνη ενός 70χρονου άνδρα» λέει ο καθηγητής.

Το θέμα είναι ότι μπορεί οι γυναίκες να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, ωστόσο συχνά δεν καλύπτουν επαρκώς αυτή τη σημαντική ανάγκη. Οπως έδειξε πρόσφατη μελέτη αμερικανών ειδικών, οι γυναίκες πάσχουν από έλλειψη ύπνου περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει ως έναν βαθμό επειδή οι γυναίκες κοιμούνται πιο ελαφρά από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να ξυπνούν ευκολότερα μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Υπνου.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ