Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν βλάβες του κερατοειδούς

Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν βλάβες του κερατοειδούς

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με προβλήματα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διαφανές «κάλυμμα» του οφθαλμού το οποίο προστατεύει τις ευαίσθητες δομές του και βοηθά στην εστίαση του φωτός. Ασθένειες ή τραυματισμοί του χιτώνα μπορούν να οδηγήσουν σε θόλωσή του προκαλώντας προβλήματα στην όραση.

Οι αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου προκειμένου να θεραπεύσουν ποντίκια με πολύ λεπτούς και θολούς κερατοειδείς, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας. Τα συγκεκριμένα πειραματόζωα είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη μιας πρωτεΐνης η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό και τη διατήρηση διάφανου κερατοειδούς.

Οπως προέκυψε, τα κύτταρα όχι μόνο επιβίωσαν στον κερατοειδή χιτώνα των ζώων επί τρεις μήνες χωρίς να απορριφθούν από τον οργανισμό, αλλά παράλληλα έλαβαν τις ιδιότητες των κυττάρων του κερατοειδούς. Μετά τη μεταμόσχευση των κυττάρων ο χιτώνας των ζώων παρουσίασε βελτίωση τόσο στο πάχος όσο και στη διαύγειά του.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα φάνηκε ότι αφορούσαν μόνο τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου. Παρόμοια πειράματα με χρήση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών δρα Γουίνστον Κάο, η νέα προσέγγιση ελπίζεται ότι θα αποδειχθεί άκρως χρήσιμη για άτομα με βλάβες του κερατοειδούς, δεδομένου ότι σήμερα τα μοσχεύματα που χρειάζεται να λάβουν αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη. Αντιθέτως τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου μπορούν να απομονωθούν εύκολα, να καλλιεργηθούν και να αποθηκευθούν χωρίς προβλήματα, αποτελώντας μια ανεξάντλητη «πηγή» κυττάρων για θεραπεία.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ