Αγχολυτικά μεν, εξαρτησιογόνα δε

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ομάδα ερευνητών από την Ελβετία και τις ΗΠΑ μελέτησαν την επίδραση των αγχολυτικών φαρμάκων στον εγκέφαλο και αναφέρουν ότι λειτουργούν με τους ίδιους μηχανισμούς με εκείνους της ηρωίνης και της κάνναβης, κάτι που εξηγεί γιατί πολλά άτομα που τα χρησιμοποιούν αδυνατούν να τα σταματήσουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αγχολυτικά φάρμακα ακολουθούν τα ίδια μονοπάτια ανταμοιβής/ευχαρίστησης στον εγκέφαλο με εκείνα που χρησιμοποιούν η ηρωίνη και η κάνναβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα που περιέχουν βενζοδιαζεπίνες, όπως είναι τα ευρέως διαδεδομένα Valium, Stedon, Χanax, διεγείρουν έναν νευροδιαβιβαστή, τον GΑΒΑ (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ), που με τη σειρά του ενεργοποιεί στον εγκέφαλο την ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευχαρίστησης.

Αυτή η διέγερση όμως από τη μια πλευρά χαλαρώνει και ηρεμεί τον χρήστη των φαρμάκων αλλά παράλληλα του προκαλεί και εξάρτηση. Οι ερευνητές πάντως ισχυρίζονται ότι αυτή η γνώση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας επόμενης γενιάς φαρμάκων που θα περιέχουν μεν βενζοδιαζεπίνες αλλά θα λειτουργούν με τρόπο που δεν θα προκαλεί εθισμό.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ