Οι τεράστιες επιπτώσεις που έχει η κατασκευή του λιμανιού του Πλατανιά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, επισημάνθηκαν σήμερα σε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Χανίων, με πολίτες και επιχειρηματίες να προσφεύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις του λιμανιού και να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να προχωρήσει άμεσα η συνολική μελέτη για την προστασία του παραλιακού μετώπου. Η προσφυγή έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί τον επόμενο Ιούνιο στο ΣτΕ.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι πολιτών και φορέων της περιοχής της Αγίας Μαρίνας που τόνισαν ότι η παραλιά έχει «εξαφανιστεί» από το φαινόμενο της διάβρωσης που προκαλείται 100% από ανθρωπογενή παρέμβαση και συγκεκριμένα από την κατασκευή του λιμανιού στον Πλατανιά. Όπως σημείωσαν, τα βράχια έχουν αποκαλυφθεί ενώ ένας τεράστιος όγκος άμμου έχει χαθεί με αποτέλεσμα για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και οδηγούς, η Αγία Μαρίνα να χαρακτηρίζεται πλέον ως «βραχώδης παραλία».
Εκτός από τις περιβαλλοντικές, το γεγονός αυτό έχει και οικονομικές επιπτώσεις για τον τουρισμό τον Δήμο Χανίων ενώ τίθεται πλέον και θέμα ασφαλείας, αφού εξαιτίας των βράχων, η πρόσβαση στην ακτή είναι πλέον επικίνδυνη αν όχι απαγορευτική!
«Αφετηρία αυτής της διάβρωσης είναι η κατασκευή του λιμενίσκου του Πλατανιά. Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε χρόνο με τον χρόνο είναι μια συνολική υποβάθμιση της ποιότητας των παραλιών που φτάνει πλέον σε ένα επικίνδυνο όριο. Είναι πλέον δεκάδες τα ατυχήματα των επισκεπτών, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν χρήση του αιγιλού τουλάχιστον όχι έτσι όπως τον γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η χωροθέτηση και η κατασκευή του λιμανιού έχει επιφέρει την πολύ μεγάλη καταστροφή ανατολικά. Αυτό άλλωστε επισημαίνεται και στην έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ» σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.
«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για την ασφάλεια των λουομένων είναι να κινηθούμε με κάθε τρόπο ώστε να γίνουν συνολικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι και συγεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να επανέλθει η ακτή στην αρχική της μορφή» ανέφερε ο κ. Σημανηδράκης, συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος Χανίων αυτονοήτως οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας»
«Αυτό το οποίο αναλάβαμε είναι να καλύψουμε μια περιοχή μελέτης για την διάβρωση, η οποία αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί. Αναμένουμε τα αποτελέσματα για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση μας υποδείξουν και η οποία θα θεραπεύει το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγίας Μαρίνας, Άρης Σοϊλεντάκης: «Το λιμάνι φτιάχτηκε παράνομα την δεκαετία του 1980 χωρίς καμία μελέτη με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην παραλία της Αγίας Μαρίνας. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια από τον δήμο Πλατανιά και το λιμενικό ταμείο για αδειοδότηση του λιμανιού. Εμείς δεν είμαστε κατά της αδειοδότησης αλλά είμαστε κατά του ότι δεν έχουν γίνει περιβαλλοντικές μελέτες που να λαμβάνουν υπόψιν τις περιοχές ανατολικά και δυτικά του λιμανιου» σημείωσε.
«Προτείνουμε μία συνολική μελέτη που θα υποδεικνύει πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την παραλία στην αρχική της μορφή.
Εκ μέρος συλλογικότητας πολιτών αλλά και ως επιθεωρητής για τις γαλάζιες σημαίες τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το λιμάνι δουλεύει σαν αμμοπαγίδα. Δεν αφήνει την άμμο από τον ποταμό Ιάρδανο να κατεβαίνει στην παραλία με αποτέλεσμα να την έχει καταστρέψει» τόνισε, μεταξύ άλλων. «Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο συμβούλιο της Επικρατείας» τόνισε.
zarpanews.gr