Χανιά: Ψαράδες έπιασαν λαγοκέφαλους σε πολυσύχναστη παραλία (φωτο)

Χανιά: Ψαράδες έπιασαν λαγοκέφαλους σε πολυσύχναστη παραλία (φωτο)

Με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι ψαράδες σε πολυσύχναστη παραλία των Χανίων.

aeweb

Ενώ ψάρευαν στην παραλία στο Μαράθι, περιμένοντας να τσιμπήσει κάποιο ψάρι, στην άλλη άκρη του καλαμιού τους πιάστηκαν μικροί λαγοκέφαλοι, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές παραλίες της Κρήτης, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε λουόμενους και αλιείς.

Οι λαγοκέφαλοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα ψάρια, καθώς σε μέρη του σώματός τους περιέχεται η δηλητηριώδης τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυική παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Επίσης κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους καθώς τα ψάρια αυτά είναι «εξοπλισμένα» με πολύ κοφτερά δόντια, ενώ το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει πολλά δερματικά προβλήματα.

Yπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο μία γυναίκα, ενώ έκανε μπάνιο στην παραλία στο Μαράθι, δέχθηκε επίθεση από το τοξικό ψάρι, το οποίο την δάγκωσε, χωρίς ευτυχώς να της προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
  • Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.

zarpanews.gr