Χανιά: Πώς θα λειτουργήσει η Δημοτική Αγορά Χανίων μετά την ανακατασκευή;

Χανιά: Πώς θα λειτουργήσει η Δημοτική Αγορά Χανίων μετά την ανακατασκευή;

Σε εξειδικευμένη ιδιωτική μελετητική εταιρεία αναθέτει ο Δήμος Χανίων την εκπόνηση του νέου κανονισμού λειτουργίας για την Δημοτική Αγορά ώστε, με βάση τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα δοθούν, να καθοριστούν όλα τα επιμέρους  τεχνικά ζητήματα. Την ανάθεση ενέκρινε την Δευτέρα η δημοτική επιτροπή των Χανίων μέσα από τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για το 2024.

Όπως ειπώθηκε, τα τεχνικά αυτά ζητήματα, αφρούν προδιαγραφές  για τις πινακίδες, τον φωτισμό αλλά και τον κανονισμό που θα πρέπει να τηρούν τα καταστήματα, μετά την επαναλειτουργία της Αγοράς το καλοκαίρι του 2025.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τάσος Αλόγλου, διευκρίνσε ότι «από πριν το 2019 έχει γίνει συμφωνητικό με τα καταστήματα ώστε όλα τα υφιστάμενα να συνεχισουν να βρίσκονται μέσα. Στη συνέχεια σε δεύτερο χρόνο μπήκαν κάποια όρια να ήταν οικονομικά συνεπείς και να εφαρμόζουν τον κανονισμό που θα ψηφιστει.

Από αυτή τη διαδικασία βγήκαν 6 καταστήματα. Όλοι οι υπόλοιποι θα είναι μέσα».

Όσο για τα μισθώματα, τόνισε πως θα υπάρξει αύξηση στις τιμές, με αναπροσαρμογή που θα προσδιοριστεί μελετητικά.

Τα μισθώματα

«Τα μισθώματα εννοείται ότι θα αναπροσαρμογή και θα ξεκινήσουν από εκεί που θα καθορίσουν οι μελετητές. Θα  γίνει εκτίμηση με πιστοποιημένο εκτιμητή του Υπουργείου που θα ορίζει το χαμηλότερο μισθωμα. Οι υφισταμένοι θα μπουν με το χαμηλότερο μισθωμα και η απόφασή τους θα είναι μπαίνω δεν μπαίνω. Για τα υπόλοιπα καταστήματα, όσα δηλαδή μείνουν ελεύθερη,  θα γίνει δημοπρατηση με πλειοδοσία και με τιμή έναρξης αυτή τη χαμηλότερη τιμή» ανέφερε ο κ. Αλόγλου.

Σε επισήμανση του επικεφαλής της «Λαϊκης Συσπείρωσης» Χαράλαμπου Λουτσέτη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να διατηρήσει η αγορά  τον παραδοσιακό χαρακτήρα διατηρώντας τα ενοίκια σε ένα επίπεδο στο οποίο να μπορούν να ανταπεξέλθουν τα παραδοσιακά καταστήματα, ο κ. Αλόγλου απάντησε πως

« πρώτα από όλα η μελέτη αν θα προχωρούσε όπως ήταν θα κινδύνευαν πολλά καταστήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Έχει γίνει ήδη μελέτη που να προσδιορίζει πως θα μπορούν να πάρουν πιστοποιητικά ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα οι υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ»

Δύο επιστροπές

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Αλόγλου, οι αποφάσεις που θα παρθούν θα προκύψουν μέσα από διαβούλευση καθώς θα συσταθούν δύο επιτροπές,  μία εσωτερική επιτροπή του Δήμου που θα συζητά επί των άρθρων του κανονισμού και μία δεύτερη διευρυμένη με φορείς και εκτός Δήμου.

zarpanews.gr