Χανιά: Νέο εργατικό ατύχημα – Έπεσε τσιμεντένια σκάλα και πλάκωσε δύο εργαζομένους

Χανιά: Νέο εργατικό ατύχημα – Έπεσε τσιμεντένια σκάλα και πλάκωσε δύο εργαζομένους

Την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας επισημαίνει για μία ακόμα φορά με ανακοίνωσή της η Ένωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Χανίων.

Όπως καταγγέλουν, μία τσιμεντένια σκάλα έπεσε και καταπλάκωσε δύο εργαζόμενους, τονίζοντας συγχρόνως ότι «τα ελλειπή μέτρα προστασίας στις οικοδομές και τα γιαπιά, καθώς και η ανασφάλιστη μαύρη εργασία που επικρατεί στον κλάδο εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε γαλέρες

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στα Χανιά, που έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των κατασκευών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος μας μετράει 26 νεκρούς σε πανελλαδικό επίπεδο από την αρχή της χρονιάς, όπου αυτοί οι συνάδελφοι πήγαν στο μεροκάματο αλλά δεν γύρισαν ποτέ στο σπιτι τους. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι καθημερινά καλούμαστε να βγάλουμε το μεροκάματο σε χώρους εργασίας με τεράστια επικινδυνότητα.

Η παρέμβαση του Συνδικάτου ήταν άμεση και διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας, που είχε σαν αποτέλεσμα τσιμεντένια σκάλα να πέφτει και να καταπλακώνει τους συναδέλφους, στέλνοντας τον ένα βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο ενώ η περίπτωση του άλλου διερευνάται.

Τα ελλειπή μέτρα προστασίας στις οικοδομές και τα γιαπιά, καθώς και η ανασφάλιστη μαύρη εργασία που επικρατεί στον κλάδο εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε γαλέρες, όπου οι συνάδελφοι μας καθημερινά, όχι μόνο παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για το μεροκάματο, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό μένουν ακάλυπτοι, καθώς το οικοδομικό ένσημο πέφτει πολύ «βαρύ» στην εργοδοσία.

Στην άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου, η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας ήταν ξεκάθαρη

Ευθύνη σε αυτά φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από νομοσχέδια τσάκισαν σχεδόν όλα τα εργατικά δικαιώματα με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη. Με αυτό τον τρόπο έχουν δημιουργήσει ένα νομικό οπλοστάσιο, το οποίο αφήνει ανεξέλεγκτο τον κάθε εργοδότη να απασχολεί και να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους κατά το δοκούν.

Το Συνδικάτο αλλά και η Ομοσπονδοία μας παλεύει για πενθήμερο-7ωρο, απαγόρευση των υπερωριών καθώς και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αυστηρούς ελέγχους για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας.

Το Συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταθούν στο πλάι των δύο συναδέλφων και εύχεται ταχεία ανάρρωση και περαστικά.