Χανιά: «Μόνο με σωστή παιδεία θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα» – Ξεκίνησε η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (φωτο – video)

Χανιά: «Μόνο με σωστή παιδεία θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα» – Ξεκίνησε η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (φωτο – video)

Επιπλέον εκπαίδευση στην οδική αγωγή για μαθητές σχολείων θα προσφέρει η αστυνομία στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης μέχρι την Παρασκευή, διοργανώνοντας την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στα Χανιά, με την αρωγή του δήμου Χανίων και της περιφέρειας Κρήτης. Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα Χανιά και για να μειωθούν, θα πρέπει η εκπαίδευση στην οδική συμπεριφορά να ξεκινάει από νωρίς:

«Περίπου χίλια παιδιά τη μέρα θα περνούν από εδώ. Τα μικρότερα θα έχουν βιωματικά παιχνίδια που θα τους μαθαίνουν τον ΚΟΚ και τη σωστή συμπεριφορά στον δρόμο, με τρόπο προσιτό για την ηλικία τους. Τα παιδιά γυμνασίων και λυκείων θα μπαίνουν στον χώρο του θεάτρου, όπου θα τους γίνεται παρουσίαση που θα είναι κάπως στενάχωρη, αλλά θα τους δώσει την πραγματικότητα όπως είναι – σκληρή δηλαδή«, δήλωσε η Μάρθα Κίτσιου, διοικητής της Τροχαίας Χανίων.

Καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και αυτό απαιτεί σωστή παιδεία, τόνισε ο διευθυντής της Α’ χειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο Χανίων, Μιλτιάδης Καστανάκης:

«Μια μάστιγα που υπάρχει στην Κρήτη και τα Χανιά. Χρειάζεται μια καλύτερη παιδεία για να μειωθούν τα ατυχήματα και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, να μη χρειάζεται κάποιος να φτάσει στο νοσοκομείο. Το καλοκαίρι είχαμε περίπου 500 τροχαία που έφτασαν στο νοσοκομείο Χανίων.

Μεγάλο ποσοστό αφορούσε ηλικίες 19-35 ετών, χάθηκαν περίπου 12 άνθρωποι ενώ περίπου 20% απέκτησε αναπηρία. Και δεν υποφέρουν μόνο αυτοί που εμπλέκονται στο τροχαίο, είναι και οι οικογένειες, οι φίλοι και συγγενείς που βιώνουν έναν Γολγοθά όταν συμβεί κάτι τέτοιο. Πρέπει να το μειώσουμε αυτό με κάθε τρόπο», δήλωσε ο κ. Καστανάκης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο γνωστός καλλιτέχνης Μανώλης Κονταρός, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, μετά από τροχαίο. Και εκείνος τόνισε πως πρέπει τα παιδιά από νωρίς να μαθαίνουν σωστή οδήγηση:

«Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Εγώ προέρχομαι από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο και όσο ζω θα ανεβαίνω τον δικό μου Γολγοθά. Ιδιαίτερα στους νέους θέλω να πω ότι, όπως πηγαίνουν στο σχολείο και αποκτούν εφόδια στη ζωή τους για να γίνονται καλύτεροι, το ίδιο να αποκτήσουν και στην οδήγηση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ζωή μας. Δεν φταίει πάντα ο οδηγός, αλλά πρέπει κι εμείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να προλάβουμε οτιδήποτε αρνητικό», δήλωσε ο κ. Κονταρός.

Στο μεταξύ, το αλκοόλ παραμένει στην κορυφή όσον αφορά τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων στα Χανιά:

«Τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολλά, αλλά κυριαρχεί το αλκοόλ και πλέον είναι και οι ναρκωτικές ουσίες διάφορων ειδών. Και η απροσεξία που προέρχεται από τον εγωισμό ότι αποκλείεται να συμβεί σε εμάς. Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε οκτώ νεκρούς από τροχαία στα Χανιά, φέτος έχουμε τρεις. Επιθυμητό όμως είναι το μηδέν», τόνισε η κα Κίτσιου.

Έξω από το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» έχουν τοποθετηθεί οχήματα που είχαν εμπλακεί σε αληθινά τροχαία.

Στην  εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και εκπρόσωποι φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Οι δράσεις της Εβδομάδας είναι ανοιχτές στο κοινό και στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται δε με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων, καθώς και με τη στήριξη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων.

zarpanews.gr