Χανιά: Απομονώνεται η μεγάλή παραλία στα Φαλάσαρνα – Τέλος το parking κοντά στην παραλία

Χανιά: Απομονώνεται η μεγάλή παραλία στα Φαλάσαρνα – Τέλος το parking κοντά στην παραλία

Σε …απομόνωση οδηγείται μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, η παραλία της Παχιάς Άμμου στα Φαλάσαρνα καθώς, με τα νέα δεδομένα πλέον και με γνώμονα ότι εισέρχονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας (με υπουργική απόφαση) και όπως ενημερώνει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου (πέριξ της παραλίας Παχειάς Άμμου στα Φαλάσαρνα) που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως μέρος στάθμευσης οχημάτων και μάλιστα χωρίς αντίτιμο, πλέον θα απαγορεύεται στα οχήματα να σταθμεύουν εκεί! Συνεπώς, δεν θα υπάρχει δυνατότητα πάρκινγκ κοντά στην παραλία.

Συνεπώς, οι χιλιάδες επισκέπτες της παραλίας των Φαλασάρνων δεν θα δύνανται να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους, εκεί κοντά (πέριξ της παραλίας), αφού ο χώρος, μετά από έγγραφο του Δήμου Κισάμου, την αυτοψία του ΟΦΥΠΕΚΑ που ακολούθησε και το πόρισμα του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κρίνεται ως υψηλής προστασίας (οικότοπος 2110).

Η Εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» ενημερώνει με ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις που προκύπτουν, αφού, χωρίς δική της ευθύνη, ο χώρος (δικής της ιδιοκτησίας ) που χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ οχημάτων πέριξ της παραλίας των Φαλασάρνων (επαναλαμβάνουμε χωρίς αντίτιμο) δεν θα είναι εφικτό να χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε επισκέπτη.

Μάλιστα, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προτρέπει τον δήμο Κισσάμου ότι “θα πρέπει να εξετάσει την απομάκρυνση των πινακίδων που προτρέπουν την ελεύθερη στάθμευση στην παραλία από τον δημοτικό δρόμο”.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς θα εξυπηρετείται ο τεράστιος όγκος επισκεπτών που επιλέγει ως προορισμό τα Φαλάσαρνα κάθε καλοκαίρι και τους μήνες (ειδικά) αιχμής, αφού η συσσώρευση οχημάτων θα γίνεται σε δρόμους και σημεία μακριά από την παραλία, με τα προβλήματα πλέον να είναι δαιδαλώδη και πολυποίκιλα!

Η ταμπέλα απαγόρευσης τοποθετήθηκε ήδη στον χώρο στάθμευσης στην παραλία Φαλασάρνων

Η εταιρεία πάντως «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» με δική της ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι η εξέλιξη αυτή δεν έγινε με δική της ευθύνη, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το κοινό.

Η ανακοίνωση από τις «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» 

“Η εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.» επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες για τα εξής:

Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πραγματοποίησε έκτακτο έλεγχο για την κίνηση και στάθμευση οχημάτων πέριξ της παραλίας Παχειάς Άμμου στα Φαλάσαρνα, δηλαδή στον μη οργανωμένο χώρο που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται από χιλιάδες επισκέπτες για τη στάθμευση των οχημάτων τους. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από έγγραφο του Δήμου Κισάμου και έκθεση αυτοψίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξε, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι οικότοπος 2110.

Παράλληλα:

1. Αναγνωρίζει ότι «ως τώρα δεν υπήρχε κανονιστική διάταξη για τη διαχείριση της περιοχής».

2. Επισημαίνει ότι η έκταση αυτή δεν λειτουργεί «ως οργανωμένος χώρος στάθμευσης με την έννοια της καταβολής αντιτίμου».

3. Σημειώνει ότι «δεν μπορεί να συσχετιστεί η στάθμευση με τη λειτουργία των καταστημάτων εντός της έκτασης της παραλίας, καθώς οι λουόμενοι που παρκάρουν στην έκταση αυτή διαχέονται στην παραλία και εξυπηρετούνται και από άλλους παρόχους υπηρεσιών (ομπρελοκαθίσματα)».

4. Τονίζει πως «είναι γεγονός ότι η στάθμευση εκεί από ιδιώτες πραγματοποιείται πριν από την απόκτηση της έκτασης από την εταιρεία».

5. Υπογραμμίζει ότι «πράγματι ένα τμήμα της έκτασης με το androcymbium rechingeri έχει πλέον απομονωθεί και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση».

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του σπάνιου αυτού είδους, που πρέπει να προφυλαχθεί και να διατηρηθεί, προχώρησε κατά το παρελθόν, με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία, σε συγκεκριμένες ενέργειες προστασίας, με βάση επιστημονική μελέτη, την οποία εκπόνησε με δικά της έξοδα, κάτι που δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία μας προχώρησε στην τοποθέτηση ξύλινων πασσάλων για να μην υπάρχει πρόσβαση οχημάτων, τόσο στους αμμόλοφους, όσο και στην έκταση όπου βρίσκεται ο κύριος πυρήνας που φύεται το androcymbium rechingeri.

Στην έκθεση αυτοψίας του, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τονίζει, επίσης, ότι «επειδή ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός, θα πρέπει να καταστεί σαφές από την ιδιοκτήτρια εταιρεία» (δηλαδή από την Εταιρεία μας) «στους τρίτους ότι εκεί δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων και η στάθμευση».

Παράλληλα, το Κλιμάκιο κρίνει στην έκθεση αυτοψίας ότι «ο Δήμος Κισάμου θα πρέπει να εξετάσει την απομάκρυνση των πινακίδων που προτρέπουν την ελεύθερη στάθμευση στην παραλία από τον δημοτικό δρόμο».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Εταιρεία μας ενημερώνει τους πολίτες ότι προχώρησε στην τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αναφορικά με την απαγόρευση της κίνησης και της στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο ιδιωτικό χώρο, προκειμένου αυτό να καταστεί σαφές στους επισκέπτες, με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναστάτωση που θα προκληθεί στην περιοχή των Φαλασάρνων καθώς ο μεγαλύτερος μη οργανωμένος χώρος στάθμευσης, που εξυπηρετούσε εδώ και δεκαετίες τους επισκέπτες, παύει, πλέον, να υφίσταται. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σεβαστούμε -και αυτό πράττουμε ως Εταιρεία- την υφιστάμενη νομοθεσία και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν”.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί, ανακοινώθηκε (μετά από υπουργική απόφαση) σε 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα (μεταξύ αυτών και η παραλία των Φαλασάρνων στην Κίσαμο), που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000, θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσβαση σε μια από τις πλέον όμορφες παραλίες του κόσμου, που βρίσκεται στον νομό Χανίων μετατρέπεται πλέον σε μια δυσβάσταχτη διαδικασία!