Οι ξενοδόχοι της Κρήτης ψάχνουν συνεχώς προσωπικό – Ο καθαρός μισθός για καμαριέρες και σερβιτόρους

Οι ξενοδόχοι της Κρήτης ψάχνουν συνεχώς προσωπικό – Ο καθαρός μισθός για καμαριέρες και σερβιτόρους

  Η σεζόν άρχισε ,αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό θα φανούν έντονα όταν τα ξενοδοχεία αρχίσουν να εμφανίζουν υψηλές πληρότητες , μέσα στο καλοκαίρι.

  Φέτος ο αριθμός των κενών θέσεων θα φθάσει τις 5.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη.

  Ο κ. Πελεκανάκης είπε ότι τα κενά δεν είναι καθόλου εύκολο να καλυφθούν, με το δεδομένο μάλιστα ότι το εξειδικευμένο προσωπικό είναι ελάχιστο.

  Όσοι παραμένουν στον κλάδο αλλάζουν κάθε χρόνο ή και μέσα στην σεζόν εργοδότες και ξενοδοχεία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

  Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί επιχειρηματίες πληρώνουν περισσότερα απο όσα προβλέπει η σύμβαση εργασίας. Σημείωσε ότι μια καμαριέρα σήμερα έχει καθαρό μισθό περίπου 1.200 ευρώ και 4 ρεπό το μήνα και η αμοιβή ενός σερβιτόρου είναι της τάξης των 1.100-1.200 ευρώ.

  Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 2023 μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε, με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των καταλυμάτων.

  Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη είναι αυτής της καμαριέρας, αλλά δεν είναι βέβαια η μόνη. Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη και της τεχνικής υποστήριξης.

  Παράλληλα, 11.000 είναι φέτος οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, από 9.000 που ήταν πέρυσι, με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις όμως να αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού που είναι αναγκαίο, ενώ η εμπειρία από πέρυσι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

  Όσον αφορά στην Κρήτη ο αριθμός των εργαζομένων που εγκρίθηκε από τρίτες χώρες , δεν ξεπερνά τα 1800 άτομα.

  patris.gr