Νύφη από τα Χανιά, γαμπρός από το Νεπάλ σε έναν εντυπωσιακό γάμο με… ριζίτικα στην ασιατική χώρα (φωτο – video)

Νύφη από τα Χανιά, γαμπρός από το Νεπάλ σε έναν εντυπωσιακό γάμο με… ριζίτικα στην ασιατική χώρα (φωτο – video)

Ο έρωτας δεν κοιτά χρόνια, θρησκείες, εθνικότητες αλλά ούτε κι αποστάσεις. Κι αυτό είναι κάτι που έχουν αποδείξει οι άνθρωποι. Όπως έκανε ο Σολάμπ και η Κλειώ.

Ο έρωτάς τους άνθισε στην εποχή της πανδημίας, όταν οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονταν πιο πολύ από ποτέ.

Οι δύο τους γνωρίστηκαν στο Σικάγο της Αμερικής, στο νοσοκομείο όπου δούλευαν ως ειδικευόμενοι.

Ο πρώτος από το Νεπάλ, η δεύτερη από τα Χανιά ένωσαν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου πριν από λίγες ημέρες, στην πατρίδα του Σολάμπ. Ένας γάμος με άρωμα… Κρήτης!

Το νέο ζευγάρι και ο πατέρας της νύφης, Ευτύχης Μουζουράκης μίλησαν στην εκπομπή της Γωγώς Καλληδονάκη «Στο Κόκκινο» λέγοντας πως ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Ο Σoλάμπ έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Κλειώ πριν από ένα χρόνο όταν βρίσκονταν και οι δύο στο Νεπάλ.

Το κλίμα από εκεί μετέφερε ο κ. Μουζουράκης (πατέρας της νύφης) κάνοντας λόγο για ένα όμορφο, ανθρώπινο περιβάλλον: «Οι ανθρώπινες αξίες δεν κοιτούν χώρες. Οι άνθρωποι εδώ είναι γνήσιοι. Διατηρούν παραδόσεις σχεδόν ίδιες με τις δικές μας. Είναι κοινές.

Το μέρος είναι ορεινό. Η πρωτεύουσα είναι στα 1.500 μέτρα υψόμετρο. Εδώ ήρθαν 22 άτομα από τα Χανιά, ήρθαν και άλλοι Κρητικοί με τον σύλλογο Ακταιρέοι από την Αθήνα.

Ο γάμος, η ένωση των δύο οικογενειών έγινε την περασμένη Κυριακή. Αυτό που κέντρισε ωστόσο το ενδιαφέρον ήταν η «θεοποίηση της γυναίκας». Μία τελετή που γίνεται μία ημέρα πριν το γάμο κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι προσκυνούν τη νύφη.

«Όλες οι μέρες ήταν γεμάτες. Από το πρωί ως το βράδυ είχαμε τελετές. Την τελευταία μέρα πήγαμε να δούμε αν είναι καλά η νύφη. Σε αυτή τη τελετή είχε φαγητά παντού απλωμένα, σα παζάρι. Αν δεν ήταν καλά θα την παίρναμε να φεύγαμε» λέει χαριτολογώντας ο πατέρας της Κλειώς.

«Με το γάμο παντρεύτηκαν δύο πολιτισμοί, όχι μόνο εμείς» δήλωσε ο γαμπρός. «Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία και οι δύο πολιτισμοί σέβονται το παλιό, τους μεγαλύτερους και τους πρεσβύτερους. Αυτό το κοινό στοιχείο που βρήκαμε ήταν η αγάπη μας για την οικογένεια, για τους πρεσβύτερους για τους θεσμούς. Είχαμε και το φαγοπότι μας… Ταιριάξαμε» δήλωσε ο Σολάμπ.

«Συγκινήθηκα πάρα πολύ»

Συγκινημένη δήλωσε η Κλειώ Μουζουράκη.. «Ήταν τιμή μου που οι άνθρωποι ήρθαν από τόσο μακριά στο Νεπάλ για το γάμο». Σε αυτό συμφώνησε και ο πατέρας της νύφης. «Είναι πολλά τα χιλιόμετρα που έκαναν. Αισθάνομαι «σκλαβωμένος» για την υπόλοιπη ζωή μου με αυτή τους τη πράξη. Σε συγγενείς, σε φίλους, σε όλους που έκαναν αυτή την απόσταση» είπε ο κ. Ευτύχης Μουζουράκης.

Το ριζίτικο

Αν κάτι έκλεψε την παράσταση από τους Νεπαλέζους αυτό ήταν το ριζίτικο που είπαν οι συνοδοί της νύφης. «Όλοι ρωτούσαν τι αναφέρουν τα λόγια» ανέφερε ο κ. Μουζουράκης.

Τα λουλούδια αντί για στέφανα

Αυτό που ίσως φανεί «ξένο» για τους Κρητικούς είναι τα λουλούδια που έπρεπε να περάσουν οι «κουμπάροι» στο λαιμό της νύφης και του γαμπρού. Συγγενείς που κρατούν τη νύφη στα χέρια τους και την πετούν στον αέρα, ενώ κάποιος προσπαθεί να περάσει στο λαιμό της ένα κολιέ από λουλούδια

Το γλέντι συνεχίζεται…

Όπως είπε το ζευγάρι, γάμος αναμένεται να τελεστεί και στην Κρήτη!

Κλείνοντας, το μήνυμα που θέλει να περάσει η οικογένεια είναι πως είναι σημαντικό να προβάλλονται αξίες πανανθρώπινες. Ζωντανές παραδόσεις.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

zarpanews.gr