Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα και βρίσκεται στα Χανιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί (Video)

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα και βρίσκεται στα Χανιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί  (Video)

Μια μοναδικής ομορφιάς αλλά και άκρως επικίνδυνη διαδρομή, έχει υψομετρική διαφορά 800 μέτρων και μας μεταφέρει κυριολεκτικά, από τη θάλασσα στα σύννεφα.

Η χώρα μας βρίθει από επιβλητικού κάλλους τοπία, η πρόσβαση στα οποία γίνεται αναίμακτα. Υπάρχουν δε και κάποια μέρη «θησαυροί» που για να τα απολαύσεις καλείσαι να βγεις νικητής μέσα από μια ακανθώδη οδηγική δοκιμασία.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο στενός επαρχιακός δρόμος Καλλικράτη-Καψόδασος που βρίσκεται στο οροπέδιο Καλλικράτη, στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Συνδέει το χωριό Καλλικράτη με το χωριό Καψόδασος, εκεί όπου βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού του Καλλικράτη, και η θέα του απέραντου γαλάζιου γαληνεύει τον κάθε φυσιολάτρη.

Με μήκος περί τα 11 χιλιόμετρα η συγκεκριμένη διαδρομή απαρτίζεται από συνολικά 27 φουρκέτες οι οποίες ανεβάζουν τον οδηγό σε ύψος έως και 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του δρόμου, το οποίο προβάλλει ως παράδεισος για τους γνήσιους λάτρεις των τεσσάρων τροχών, είναι που καθιστά απαγορευτικό το οποιοδήποτε σφάλμα πίσω από το τιμόνι.

Το χαρακτηριστικό που τον καθιστά επικίνδυνο είναι η έλλειψη προστατευτικών μπαριέρων στα άκρα του, χωρίς να υπάρχουν παράλληλα ασφαλείς έξοδοι διαφυγής, αφού εκεί που τελειώνει ο δρόμος ξεκινούν οι διαφόρων μεγεθών βράχοι και οι γκρεμοί.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με τη σημαντική ανηφορική ή κατηφορική κλίση του ιδιαίτερα στενού δρόμου (αναλόγως προς τα πού κινείστε), σε συνδυασμό με την απότομη πλαγιά στην οποία βρίσκεται.

Για όσους αποφασίσουν να γευτούν τα «φρούτα» αυτής της δαιδαλώδους διαδρομής, καλό είναι να επιλέξουν το καλοκαίρι, καθώς τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου καθιστούν τον δρόμο αφιλόξενο ακόμα και για τον πιο έμπειρο οδηγό.

Τα λάθη στον στενό επαρχιακό δρόμο Καλλικράτη-Καψόδασος δεν συγχωρούνται, αλλά εφόσον αποφευχθούν, οι ταξιδιώτες θα συστηθούν με ένα μαγευτικό τοπίο και θα μπορέσουν να γευτούν μοναδικά παραδοσιακά εδέσματα.

carandmotor.gr