Αερόσακος σώζει από χιονοστιβάδες!

Αερόσακος σώζει από χιονοστιβάδες!

Εναν σωτήριο αερόσακο που προστατεύει τους σκιέρ σε περίπτωση χιονοστιβάδας δημιούργησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Μηχανικής και Αυτοματισμού Φραουνχόφερ, στη Γερμανία.

Τα συστήματα ΑΑS (avalance airbag systems) έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των σκιέρ που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους σπορ εκτός πίστας. Το νέο σύστημα που σχεδίασαν οι γερμανοί επιστήμονες μοιάζει με συνηθισμένο σακίδιο πλάτης, όμως στο τράβηγμα του σχοινιού μεταμορφώνεται σε ένα ζευγάρι φουσκωτά «φτερά» που κρατούν τον σκιέρ στην επιφάνεια και δεν επιτρέπουν να καταπλακωθεί από το χιόνι.

Μελετώντας τα ατυχήματα των τελευταίων ετών που αφορούσαν σκιέρ, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα, πέρα από τα ΑΑS, εντοπιζόταν τελικά στην ανικανότητα ενεργοποίησης του προστατευτικού συστήματος, που αντιμετώπισαν πολλές φορές οι άτυχοι σκιέρ. Για τον λόγο αυτό εξόπλισαν τον «θαυματουργό» αερόσακο με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ασύρματης δικτύωσης, το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση της εντολής ενεργοποίησης από τον έναν σκιέρ στον άλλον. Ετσι σε περίπτωση χιονοστιβάδας ο επικεφαλής της ομάδας μπορεί να ενεργοποιήσει τους αερόσακους και των υπολοίπων αν αυτοί δεν είναι σε θέση να το κάνουν μόνοι τους.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ