Η οικονομική κρίση επηρεάζει το 55% των Κρητικών επιχειρήσεων

Το 55% των επιχειρήσεων της Κρήτης έχει επηρεαστεί  αρκετά ή πολύ από την τρέχουσα οικονομική κρίση, στον τομέα της ρευστότητας ως επί το πλείστον ,με τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις να είναι εκείνες που βιώνουν περισσότερο από τις υπόλοιπες τις συνέπειες της κρίσης.
Αυτό καταδεικνύει ,μεταξύ άλλων ,η έρευνα που διεξήχθη από το τμήμα Ανάπτυξης και κατάρτισης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο διάστημα 9-16/12/2008 σε δείγμα 225 επιχειρήσεων από όλους τους νομούς της Κρήτης με «αναλογική εκπροσώπηση» ανά κλάδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες από τα μέλη της διοίκησης του ΕΒΕΗ και τα  αποτελέσματα της σε γενικές γραμμές  θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:
Το 55% των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα  δηλώνει ότι επηρεάστηκε αρκετά ή πολύ από την οικονομική κρίση .
Η κρίση επηρέασε τις επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα της ρευστότητας και δευτερευόντως στην πτώση των πωλήσεων και αντίστοιχα των κερδών, τομείς όπου ο  κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται ότι είχε τις μεγαλύτερες απώλειες.
Αντίθετα, μικρή φαίνεται ότι είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση .
Περίπου το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επηρεάστηκε λίγο ή καθόλου από την οικονομική κρίση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία του .
Από την έρευνα δεν προκύπτει το ότι η κρίση
έχει επηρεάσει δραματικά τον δανεισμό καθώς το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αύξησε λίγο τις υποχρεώσεις του και το 55% απάντησε  ότι αυξήθηκαν λίγο οι απαιτήσεις του .
 Η αύξηση του δανεισμού και των απαιτήσεων φαίνεται ότι είναι εντονότερη στον κατασκευαστικό κλάδο .
Σε μικρό βαθμό φαίνεται ότι επηρεάστηκε και η «φερεγγυότητα» της αγοράς καθώς το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ανείσπρακτες επιταγές μεταβλήθηκαν λίγο ή καθόλου στην αγορά .       Αντίθετα φαίνεται ότι αυξήθηκε ο χρόνος είσπραξης των επιταγών καθώς το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο ορίζοντας είσπραξης των επιταγών έχει μεταβληθεί τουλάχιστον κατά  1 μήνα .
Η επίδραση αυτή είναι υψηλότερη κυρίως στον κατασκευαστικό και δευτερευόντως στον εμπορικό τομέα .
Μικρή φαίνεται η επίδραση της κρίσης στην απασχόληση αφού  το 74% των ερωτηθέντων δεν έχει την τάση να προβεί σε περικοπές του προσωπικού του.
 Η πιθανή μείωση της απασχόλησης φαίνεται και πάλι πιο έντονη στον κατασκευαστικό τομέα και σε μικρότερο βαθμό στον τουρισμό .
Μεγάλη φαίνεται εντωμεταξύ  ότι είναι η επίδραση της εισόδου των ξένων πολυεθνικών στην τοπική αγορά οδηγώντας κυρίως σε μείωση των πωλήσεων και των κερδών των τοπικών επιχειρήσεων .
Πιο συγκεκριμένα, το 50% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μειώθηκαν σημαντικά (10-30%) οι πωλήσεις τους λόγω των ξένων πολυεθνικών, το 17% παρατήρησε μεγάλη μείωση (30-40%) και το 21% πολύ μεγάλη μείωση (πάνω από 40%) για τον ίδιο λόγο .
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η αγορά αντιμετωπίζει την παγκόσμια κρίση κυρίως ως κρίση ρευστότητας ενώ την είσοδο ξένων πολυεθνικών ως σημαντικό παράγοντα μείωσης των πωλήσεων.
Επίσης, ο συγκριτικά μεγαλύτερος επηρεασμός  της εισόδου  ξένων πολυεθνικών στην απασχόληση σε σχέση με την οικονομική κρίση αφήνει  να διαφανεί  ότι η αγορά δεν την αντιμετωπίζει ως ένα παροδικό στοιχείο, όπως την παγκόσμια κρίση, αλλά ως ένα δομικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας.

Παρατηρητήριο για την οικονομία  
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΗ Νικήτα Δολαψάκη ,αυτή η έρευνα θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο μήνες με τελικό ζητούμενο τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την οικονομία της Κρήτης ώστε όταν κι όποτε χρειάζεται να πάρουμε θέση ως τόπος για τα οικονομικά μας να μιλάμε με στοιχεία κι όχι γενικά και αόριστα.
Δεν πρέπει να καταστροφολογούμε αλλά να απαντάμε  με στοιχεία γιατί διαφορετικά επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά και μόνο ζημιά κάνουμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να δούμε πως θα αναστρέψουμε το κλίμα .
Όσο για την Πολιτεία, θεωρεί ο κ Δολαψάκης, πως πρέπει να πάρει  συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, με διάθεση χρημάτων για δημόσιες επενδύσεις και διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος.
Να σημειώσουμε πως  αυτό το διάστημα με τη χρήση ερωτηματολογίων επιχειρείται να διαμορφωθεί και μια σαφής εικόνα για την κίνηση που καταγράφηκε στην αγορά την περίοδο των γιορτών.
Τα παριστάμενα στην παρουσίαση μέλη της ΔΕ του ΕΒΕΗ περιέγραψαν εντωμεταξύ την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους που εκπροσωπούν .
Ο β αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Βιτσαράς ασχολούμενος με  τον κατασκευαστικό κλάδο ,που όπως φάνηκε και από την έρευνα πλήττεται περισσότερο από την κρίση,  επιβεβαίωσε το πρόβλημα που υπάρχει στις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας στον τόπο μας.
Εάν δεν γίνουν δημόσιες επενδύσεις το πρόβλημα, ανέφερε ο κ Βιτσαράς, θα επιδεινωθεί με δεδομένο το γεγονός του ότι ήδη στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα τα ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα .
Στο τομέα της μεταποίησης τα χρόνια προβλήματα που προΰπαρχαν επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΗ Βαγγέλης Καρκανάκης .
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ενθαρρυντικό που σε αυτή την κρίση δεν υπάρχει διάθεση για απόλυση προσωπικού .
Ωστόσο, επέμεινε ο κ Καρκανάκης ότι πρέπει να δώσει έμφαση η Κρήτη στο να μην χάσει το ποσοστό της στον τουρισμό γιατί αν αυτό συμβεί οι συνέπειες της κρίσης θα φανούν εντονότερα σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους.
Ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Μανόλης Φραγκάκης εκπροσωπώντας  στον ευρύτερο αγροτικό κλάδο υπογράμμισε τέλος πως η μείωση της αγοραστικής δύναμης στους αγρότες δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα συνολικά στην αγορά γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από την Πολιτεία.