Στιγμές και πρόσωπα της Κρήτης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα

Στιγμές και πρόσωπα της Κρήτης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα

Προσπάθειες πέντε χρόνων που κατέβαλλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «ο Χρυσόστομος» κρύβονται πίσω από την έκθεση φωτογραφιών με τίτλο: «Στιγμές και πρόσωπα της Κρήτης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα», όπως αποθανατίστηκαν μέσα από το φακό του Περικλή Διαμαντόπουλου, φωτογράφου της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 95η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και διοργανώνεται χάρη στην ευγενική χορηγία του Ινστιτούτου Καταναλωτών Χανίων (ΙΝΚΑ). Τα εγκαίνια της έκθεσης, που περιλαμβάνει έργα θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα. Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του συλλόγου, η οποία εδώ και χρόνια συντηρεί και φυλάσσει το φωτογραφικό αυτό υλικό, φιλοδοξεί με αυτή την έκθεση να ανοίξει ένα ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της τοπικής Κοινωνίας για την ανάγκη και την ιδιαίτερη σημασία που θα είχε για τον τόπο μας η σύσταση στα Χανιά ενός Μουσείου Ιστορικής Φωτογραφίας, βασικό κορμό του οποίου θα αποτελούσε η υπάρχουσα πλούσια συλλογή του «Χρυσόστομου» από το φωτογραφικό αρχείο του Περικλή Διαμαντόπουλου.
Όπως επεσήμανε στο «ν.Κ.» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Χρυσόστομου» Αντώνης Πετρουλάκης, «η ψηφιοποίηση και η εκτύπωση των έργων, που παρουσιάζονται στην έκθεση, διήρκησε εδώ και πέντε χρόνια.  Τα κριτήρια της επιλογής των φωτογραφιών, που εκτίθενται, είναι όχι μόνο ιστορικά αλλά και καλλιτεχνικά, καθώς θέλαμε από τη μία πλευρά να αποτυπώνεται η Ιστορία μέσα από την Έκθεση και από την άλλη μεριά να φαίνεται και η τέχνη του φωτογράφου.
Πάντως όλα αυτά δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η μεγάλη χορηγία του ΙΝΚΑ Χανίων».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι σκέψεις, οι βλέψεις και οι φιλοδοξίες των μελών του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» είναι κάποια στιγμή να γίνει ένα Μουσείο Ιστορικής Φωτογραφίας στην ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης. Γι’ αυτό το σημαντικό εγχείρημα είναι βέβαιο ότι θα χρειασθεί η βοήθεια των τοπικών παραγόντων. Και η βοήθεια του ΙΝΚΑ είναι το πρώτο δείγμα της οικονομικής συνδρομής που ζητάμε τόσο από την πόλη μας, όσο και από την Ελληνική Πολιτεία. Γι’ αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να τελέσουμε αυτή την εκδήλωση υπό την αιγίδα της Νομαρχίας και του Δήμου Χανίων».
Ο κ. Πετρουλάκης ανέφερε ακόμα ότι «οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν μικρό μόνο μέρος του αρχείου της κόρης του Περικλή Διαμαντόπουλου Λιλίκας το οποίο αποτελείτο από μεγάλο αριθμό παλιών φωτογραφιών και αρνητικών σε γυάλινες πλάκες και που περιήλθε μετά το θάνατό της στο Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος».
Το αρχείο αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της εθνικής και πολιτικής ζωής της Κρήτης, από την κήρυξη της Αυτονομίας ως την Ένωση. Στην έκθεση αυτή δεν παρουσιάζονται μόνο γεγονότα ή πρόσωπα, τα οποία διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, αλλά και σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από το φυσικό και αρχιτεκτονικό περίγυρο της Κρήτης ή ακόμα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή μιας εποχής στην οποία συνέβαιναν σημαντικές αλλαγές.
Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μία δυναμική ιστορική τοιχογραφία, που ευτύχησε ν’ αποθανατίσει με το φακό του ο Περικλής Διαμαντόπουλος».
Μ.Π.