Είτε πρόκειται για υπολείμματα σύγχρονων αντιαεροπορικών βολών όπως πρόσφατα σε παραλίες του Αγ. Νικολάου, είτε για υπολείμματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά της Μάχης της Κρήτης, τα ευρήματα πυρομαχικών σε παραλιακές περιοχές του νησιού δεν είναι κάτι το σπάνιο.
Βέβαια, το πυρομαχικό που εντόπισε την Δευτέρα 1/6 λουόμενος στα Χανιά, είχε την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από πολυσύχναστη παραλία.
Ο λόγος για την παραλία της Παχειάς Άμμου στην Παλαιόχωρα όπου λουόμενος ο οποίος απολάμβανε τον βυθό δεν πίστευε στα μάτια του όταν εντόπισε μια οβίδα σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από την αμμουδιά και σε βάθος 1,5 μέτρου.
Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για οβίδα όλμου, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο μετά από 85 χρόνια ξεθάφτηκε και ανέσυρε στις μνήμες δυσάρεστες εποχές.
Βέβαια τον τελευταίο λόγο τον έχει το Λιμενικό που ειδοποιήθηκε και απέκλεισε τον χώρο γι αλόγους ασφαλείας, και οι πυροτεχνουργοί του στρατού που θα απενεργοποιήσουν και εξετάσουν την οβίδα.