Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η υπόθεση εύρεσης κατοικίας στα Χανιά, εξαιτίας της περιορισμένης διαθεσιμότητας (λόγω Airbnb) και της αυξημένης ζήτησης και των τιμών στην αγορά.
Όπως ανέφερε στο ZARPA RADIO 89,6, η Πρόεδρος του Δ.Σ Συλλόγου Μεσιτών Νομού Χανίων, Λουκία Καλλιγιάνη, τα τελευταία χρόνια το ζήτημα αποτελεί μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και για αγορά και για ενοικίαση.
Ειδικότερα: « η ενοικίαση είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα στα Χανιά. Υπάρχει έλλειψη διαθεσιμότητας και στα μεγάλα και στα μικρά σπίτια, με αποτέλεσμα αυτή η έλλειψη να οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών των ενοικίων.
Για παράδειγμα, υπάρχουν διαμερίσματα 35-45 τ.μ. τα οποία ενοικιάζονται – ενώ οι πλατφμόρμες γράφουν 10 ευρώ το τ.μ. – πάνω από 15 ευρώ το τ.μ. Δηλαδή, προχθές διάβαζα μία αγγελία ιδιώτη σε πλατφόρμα, που έλεγε ότι διαμέρισμα 45 τ.μ. στο κέντρο της πόλης – για φοιτητή- 930 ευρώ. Ήταν πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, όμως αυτό δεν έχει σημασία ( όταν πρόκειται για τέτοιο ύψος τιμής).
Για να βρει κανείς μεγαλύτερο διαμέρισμα, πχ με 3 κρεβατοκάμαρες και 1 ή 2 μπάνια, θα πρέπει να ξεκινήσει από το ποσό των 900 ευρώ ( με 1 μπάνιο) έως 1500 ευρώ. Και απορούμε πώς μπορεί μια οικογένεια με παιδιά, 4μελης- 5μελης, ή με φοιτητή που ψάχνει σπίτι, να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές ».
Αυτό που παρατηρείται επίσης ειδικά για τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, είναι «ότι λειτουργεί η μεσοπρόθεση μίσθωση, που σημαίνει ότι σπτι απου βρίσκονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και κατά τον Οκτώβρη μένουν άδεια, τότε ενοικιάζονται μέχρι τον Μάιο, σε υψηλές τιμές και πάλι. Κάτι που πάλι είναι δύσκολο γιατί ο φοιτητής ή ο εκπαιδευτικός, δεν μπορεί να κάτσε μέχρι τον Μάιο αφού η Εξεταστική περίοδος είναι Ιούνιο – Ιούλιο».
AirBnB
Για το εάν έχει επηρεάσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών η βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB), η κα Καλλιγιάννη επεσήμανε ότι «βέβαια, όπως αυξηθήκανε τα ακίνητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά η διαθεσιμότητα στην μακροχρόνια ενοικίαση. Και αυτό σημαίνει αύξηση των ενοικίων».
Οι περιοχές που οι τιμές έχουν φτάσει στα… ύψη
« Οι περιοχές στο κέντρο, που εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που υπάρχουν καταστήματα, που είναι κοντά στο κέντρο δηλάδή Δικαστήρια, Χαλέπα, Λενταριανά, Νέα Χώρα, Κουμπές» σημείωσε η πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Ν. Χανίων.
Αγορές κατοικιών
«Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά οι τιμές – ειδικά για τον ντόπιο – είναι πάρα πολύ υψηλές. Για παράδειγμα στις πωλήσεις παλιών σπιτιών κάτω από 2.500 – 2.600 το τ.μ. δεν υπάρχουν. Τα καινούρια είναι απλησίαστα πάνω από 2.800 – 3.000 τ.μ.. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για το δήμο Χανίων αλλά για όλη την Περιφερειακή Ενότητα, λόγω της ομορφιάς, της ιστορίας του τόπου κτλ. Ειδικά περιοχές κοντά στον ΒΟΑΚ, κοντά σε αεροδρόμιο, λιμάνια, νοσοκομείο, έχουν μεγάλη ζήτηση για αγορά. Μέσα στην πόλη των Χανίων σίγουρα οι τιμές είναι πιο ακριβές από ό,τι περιφερειακά».