Προβλήματα στο φαράγγι της Σαμαριάς

Προβλήματα στο φαράγγι της Σαμαριάς

Μόνιμη λύση ζητούν τα προβλήματα που εμφανίζονται κάθε χρόνο στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Είναι ενδεικτικό ότι και φέτος δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για ιατρική κάλυψη -την οποία παρέχουν περιστασιακά εθελοντές γιατροί(!)- ενώ η πρόσληψη του εποχικού προσωπικού που απαιτείται για να καλυφθούν ζωτικής σημασίας πόστα πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από 4 ημέρες, δηλαδή 3 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Δρυμός εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες που καταφθάνουν στην Κρήτη για να γνωρίσουν από κοντά την μοναδική ομορφιά του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δασαρχείου Χανίων, τον Ιούλιο που πέρασε καταγράφηκε αύξηση στην προσέλευση των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό κατά 33% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

«Υπάρχει πολύς κόσμος. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα ήμασταν μόνοι μας, μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αφού δεν είχαμε ενισχυθεί με εποχικό προσωπικό το οποίο είχε πρώτη ημέρα πρόσληψης στις 3 Αυγούστου», ανέφερε σχετικά η δασάρχης Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ότι αυτό το πράγμα με τον Εθνικό Δρυμό πρέπει οριστικά να ρυθμιστεί και άμεσα θα στείλουμε πλήρη πρόταση, ενισχύοντας τις προηγούμενες προτάσεις μας, προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους η κα Σκλαβάκη για το πρόβλημα της ιατρικής κάλυψης που είναι πρώτης προτεραιότητας αν αναλογιστεί κανείς τους χιλιάδες επισκέπτες που διασχίζουν καθημερινά το φαράγγι σχολίασε: «Για το θέμα του γιατρού έχουν γίνει πάρα πολλές προτάσεις. Η απλούστερη είναι να λειτουργήσει ως εποχικό ιατρείο με δύο αγροτικούς γιατρούς την περίοδο που είναι σε λειτουργία ο Δρυμός. Κι αυτό πρέπει να νομοθετηθεί και να είναι πάγια διαδικασία όπως συμβαίνει σε διάφορες δυσπρόσιτες περιοχές», ανέφερε και τόνισε ότι «επίσημα αυτή τη στιγμή γιατρός δεν υπάρχει, υπάρχουν εθελοντές -και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε- που έχουν έρθει είτε μέσω του Φορέα είτε μέσω της δικής μας Υπηρεσίας και όσο τους το επιτρέπει ο χρόνος τους βρίσκονται στον χώρο και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν προβλήματα».

Καταλήγοντας η κα Σκλαβάκη υπογράμμισε ότι «μόνο αν όλοι οι φορείς των Χανίων διεκδικήσουν να ρυθμιστούν οριστικά τα προβλήματα σχετικά με την έλλειψη ιατρικής κάλυψης αλλά και με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού τότε μόνο θα μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Την αύξηση που σημειώθηκε στους επισκέπτες στον Εθνικό Δρυμό αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Σφακίων σχολίασε με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης αποδίδοντας, μεταξύ άλλων, την αυξημένη επισκεψιμότητα στην δραστηριοποίηση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

«Αυτό οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην εταιρεία Rain-Air η οποία φέρνει πάρα πολύ κόσμο και κόσμο χωρίς βραχιολάκια που να κλείνεται σε κάποιο ξενοδοχείο της βόρειας ακτής. Επίσης, έχουν αλλάξει και οι εθνικότητες των τουριστών που έρχονται κι αυτός είναι και ένας λόγος που έχει αυξηθεί ο τουρισμός της Σαμαριάς καθώς πολλοί από τους δυτικοευρωπαίους που έρχονταν τα προηγούμενα 30 χρόνια έχουν περάσει το φαράγγι. Τώρα όμως έρχονται άλλες εθνικότητες. Εκείνο όμως που είναι πραγματικά πολύ λυπηρό είναι η μεγάλη μείωση από Ελληνες διότι μετά από 3 χρόνια μνημόνιο δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα να ξοδευτεί για διακοπές», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης.

haniotika-nea.gr