Γάμοι στην εβραϊκή συναγωγή των Χανίων (φωτο)

Γάμοι στην εβραϊκή συναγωγή των Χανίων (φωτο)

Είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ζευγάρι που παντρεύτηκε με γάμο στην εβραϊκή Συναγωγή πριν από ενάμιση χρόνο και έκτοτε έχουν επισκεφθεί άλλες τρεις φορές συνολικά την Κρήτη.

O Ντορ και η Χιλά δέθηκαν με όρκους γάμου τον Μάιο του 2018 στα Χανιά, όταν έκαναν τις διακοπές τους στην Κρήτη.

«Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορείς να τα εξηγήσεις. . Είχαμε έλθει στην Κρήτη για τις διακοπές μας και εγώ κρατούσα τη βέρα με σκοπό να τη ζητήσω σε γάμο στο ξενοδοχείο που μέναμε στην Ελούντα. Ωστόσο μόλις βρεθήκαμε στη Συναγωγή “Eτς Χαγίμ” ένιωσα ένα ιδιαίτερο συναίσθημα που είναι δύσκολο πραγματικά να το εξηγήσω, γιατί δεν μπορώ να πω ότι είμαι θρήσκος στο Τελ Αβίβ δεν πηγαίνω στις συναγωγές» λέει ο Ντορ Ζλεχαβί (Dor Zleha Levy) που βρίσκεται και πάλι αυτές τις ημέρες στα Χανιά μαζί με την αγαπημένη του.

«Και οι δύο το αποφασίσαμε γιατί θέλαμε να παντρευτούμε με τον εβραϊκό τρόπο από τη μια αλλά και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέγαμε» σημειώνει η Χίλα Ίντο (Hila Ido) .

Για το νεαρό ζευγάρι ο γαμός στο Ισραήλ αποτελεί περισσότερο μια «κρατική πράξη , κάτι επίσημο και γραφειοκρατικό. Αντίθετα εδώ είναι πιο ανοικτό, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου αλλά και εβραίος παράλληλα. Δεν πάω σε συναγωγές στο Ισραήλ αλλά στο εξωτερικό πάντα τις επισκέπτονται και ειδικά αυτήν και η συναγωγή “Ετς Χαγίμ” λόγω της ιστορίας και των ανθρώπων της είναι πραγματικά κάτι το διαφορετικό. Χαιρόμαστε που η παραμονή μας εδώ συνδέθηκε με τους εορτασμούς για τα 20χρόνια από την επαναλειτουργία της Συναγωγής. Είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Αυτές τις ημέρες που υπάρχει αργία στο Ισραήλ λόγω θρησκευτικών εορτών πολλοί είναι οι επισκέπτες από την χώρα αυτήν στην Κρήτη, ενώ μεγάλη είναι η προσέλευση τους και στην “Ετς Χαγίμ”.

Χανιώτικα νέα