Οινοποιείο Παραδοσιακό Μαγειρείο - Χανιά

Οινοποιείο Παραδοσιακό Μαγειρείο

Οινοποιείο Παραδοσιακό ΜαγειρείοΣτο πεζόδρομο της Νταλιάνη το 1996 η φημισμένη ποτοποιία Αποστολάκη έδωσε τη θέση της σε αυτό το εκλεκτό παραδοσιακό Μαγειρείο.

Από τότε, το παραδοσιακό Μαγειρείο Οινοποιείο, διατηρώντας την παλιά ταμπέλα, τις βιτρίνες αλλά και πολλά από τα ιστορικά αντικείμενα της ποτοποιίας, σερβίρει Κρητική παραδοσιακή κουζίνα.

Σε περιβάλλον με έντονες vintage πινελιές αλλά και τη νοσταλγική αίσθηση μιας παλιότερης εποχής... και με υποδειγματικό service, σε ένα τραπέζι πάνω στο γραφικό πεζόδρομο, απολαύστε εξαιρετικούς καλομαγειρεμένους Κρητικούς μεζέδες, Χανιώτικη κρεατότουρτα, αρνάκι με σταμναγκάθι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, κολοκυθοανθούς και πολλά άλλα, συνοδεία φυσικά εκλεκτής αρωματικής ρακής.

Από την άλλη η φιλική ατμόσφαιρα και η διάχυτη παρεΐστικη διάθεση μεταμορφώνουν τις βραδιές στο παραδοσιακό Μαγειρείο Οινοποιείο σε πραγματική εμπειρία, από εκείνες που η μνήμη αρέσκεται να αναπολεί.

Highlight: Η πολύ ενημερωμένει λίστα ελληνικών ετικετών, με έμφαση στα Κρητικά, οι εξαιρετικές χύμα ποικιλίες αλλά και το ξεχωριστό τοπικό ρωμαίικο!

Διεύθυνση: Χατζημιχάλη Νταλίανη 46 (Μιναρές), Χανιά

Τηλέφωνο: 2821059204

Δευτέρα - Κυριακή 19:00 - 01:00

TripAdvisor - www.aera.gr/oinopoieio

Κρητική διατροφή

Οι διατροφικές συνήθειες των Κριτικών – τρόπος ζωής

Αν θέλαμε να αποτυπώσουμε τη διατροφή των Κρητικών, θα λέγαμε ότι πυρήνας της διατροφής αποτελούσαν τα τρόφιμα από φυτικές πηγές, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είχαν περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα.

Σε γενικές γραμμές καταναλώνονταν εποχιακά τρόφιμα που υφίστανται ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία, τα οποία ήταν προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Φρέσκα  και αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ενδημικά άγρια χόρτα και αρωματικά φυτά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και ξηροί καρποί, των οποίων την καλλιέργεια αποτελούσαν τη βάση της  διατροφής των Κριτικών την περίοδο αυτή.

Γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονταν καθημερινά σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες.

Πουλερικά και ψάρια καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση σε μέτριες ποσότητες, ενώ αντίθετα το κόκκινο κρέας καταναλώνονταν μόνο λίγες φορές μέσα στο μήνα.

Τη βασική πηγή λίπους στη διατροφή αποτελούσε το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούνταν τόσο στις σαλάτες, όσο και στην Παρασκευή των φαγητών.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής της Κρήτης το 1960 ήταν η μέτρα κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως με τη μορφή του κόκκινου κρασιού που συνόδευε το γεύμα.